Την απόφαση της να αποδεσμεύσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την επαναγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως κίνηση για ένεση ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η ΕΚΤ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί το ευρώ και «δεν υπάρχει όριο» στη δέσμευσή της στο κοινό νόμισμα, διαβεβαίωσε η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε την απόφαση μιλώντας στην ΕΡΤ ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης καθώς το νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνει μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.

«Η χώρα μας εντάσσεται πλέον στο περίφημο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που διεκδικούσε από το 2015 και με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης ουδέποτε συμμετείχε. Αυτή είναι η δεύτερη απόφαση στην οποία περιλαμβάνεται η χώρα μας ισότιμα σε ό,τι γίνεται και για τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Τα χρήματα θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό δημόσιο όταν βγει να αντλήσει τίτλους, δηλαδή γίνονται δεκτοί αυτοί οι τίτλοι από το ευρωσύστημα και κατ’ επέκταση από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που μπορούν να δανειοδοτηθούν άρα θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία» είπε στην εκπομπή «Από τις 6».
Εκτίμησε δε ότι από ακόμα και από σήμερα θα γίνει ορατή η μείωση του κόστους δανεισμού, παρά το γεγονός ότι είμαστε στον πυρήνα μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε δραστικά στο 2,8% από το 4,5% που είχε φθάσει χθες.

Σημειώνεται ότι η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν αποκλεισμένα απο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (το περίφημο QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ από το 2015, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει την απαραίτητη πιστοληπτική διαβάθμιση εκ μέρους των κυριότερων οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Λαγκάρντ: «Κανένα όριο όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ»

«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας».

Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: