Έντονη είναι η αντίδραση της ΕΡΤ στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε στη δημόσια τηλεόραση ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος τόσο χτες που βγήκε «ζωντανά» στην Πρωινή Είδηση όσο και σήμερα μέσω ανοικτής επιστολής προς τους δύο δημοσιογράφους-παρουσιαστές της πρωινής εκπομπής. Αφορμή η θεατρική παράσταση Jesus Christ Superstar.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΤ

Με βαριές συκοφαντίες επέλεξε να επιτεθεί σήμερα εναντίον δημοσιογράφων της ΕΡΤ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, σε ανάρτηση – ανοικτή επιστολή μέσω της ιστοσελίδας του.

Σε απάντηση των γραφομένων του, η ΕΡΤ καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο  προσωπικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους, καθώς αυτές αποτελούν απειλή για την ελευθεροτυπία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.

Η ΕΡΤ έχει αποδείξει ότι σέβεται το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών  και παρουσιάζει όλες τις απόψεις επί των θεμάτων της επικαιρότητας, ισότιμα και αμερόληπτα, ενθαρρύνοντας τον ανοικτό διάλογο. Επί του προκειμένου ζητήματος, η εκπομπή φιλοξένησε υποστηρικτές και των δύο απόψεων, όπως άλλωστε οφείλει να κάνει κάθε σύγχρονη, δημοκρατική δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Αυτό που πρέπει να γίνει όμως κατανοητό, είναι ότι η ΕΡΤ ούτε επιθυμεί, ούτε δικαιούται να προβαίνει σε οποιουδήποτε είδους λογοκρισία απέναντι σε οποιαδήποτε έκφανση καλλιτεχνικής ή πολιτιστικής δημιουργίας. Αυτό είναι αδιανόητο για κάθε φορέα που απευθύνεται σε μια δημοκρατική κοινωνία και στηρίζεται σε αυτή.

ΥΓ:  Με τη ρητή αναφορά του για κλείσιμο της ΕΡΤ ο μητροπολίτης Αμβρόσιος δυστυχώς κατέταξε τον εαυτό του στους εραστές ενός νέου «μαύρου»… Κρίμα.

Ας του υπενθυμίσουμε τα λόγια του Ιωάννη Χρυσοστόμου:

«Πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται, πάλιν ορχείται, πάλιν Ιωάννου την κεφαλήν επί πίνακος σπουδάζει».

Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή.

Έντονα αντέδρασαν και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ.

«Δεν είναι σπάνιο να ακούμε να επιτίθενται στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ …κάθε άλλο μάλιστα. Τελευταίο κρούσμα η επιστολή του μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου. Αφορμή, το ρεπορτάζ εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τη θεατρική παράσταση «Jesus Christ Superstar» που παίζεται παντού στον κόσμο εδώ και δεκαετίες αλλά μόνο στην Ελλάδα, εν έτει 2018, συναντά την αντίδραση θρησκευτικών και παραθρησκευτικών οργανώσεων. Ο Μητροπολίτης στην επιστολή του αφού υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι συνάδελφοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους , προτρέπει τους πιστούς να κλείσουν την ΕΡΤ … ευτυχώς πάντως δεν τους αφόρισε.
Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις προσωπικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από όπου και αν προέρχονται καθώς αυτές αποτελούν απειλή για την ελευθεροτυπία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία. Καλούμε τα κόμματα και όλα τα σωματεία του κλάδου, να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τα φρικαλέα κρούσματα σκοταδισμού και στοχοποίησης των συναδέλφων αλλά και του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Υ.Γ Η ΕΡΤ δεν είναι γλυπτό για να το ρίξετε» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της ΠΟΣΠΕΡΤ, που αναφέρει ότι «οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ προασπίζουμε την ελευθερία του λόγου, την υποχρέωση της ΕΡΤ στον πλουραλισμό και την υποχρέωση για ανάδειξη του πολιτισμού και έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε αυτό το δημόσιο αγαθό από κάθε λογής «Αμβρόσιους».

Και οι κρίνοντες κρίνονται, ακόμα και οι Μητροπολίτες που νομίζουν ότι εκ του ασφαλούς μπορούν να εκμαυλίζουν συνειδήσεις, να στοχοποιούν συναδέλφους και ελευθεροφωνία, να σπιλώνουν τον επαγγελματισμό τους και θέλουν ανέργους με κλείσιμο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, όπως είναι η ΕΡΤ», τονίζει η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ

————————————————————

Διαβάστε τι αναφέρει ο Σεβασμιώτατος:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ καν Μαίρη Πολλαλη
ΚΑΙ ΤΟΝ κ. Νικο Παναγιωτοπουλο
ΤΗΣ ΠΡΩΪΝΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ ΕΡΤ 1

«ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ»

Αγαπητοί μου,
Διαμαρτύρομαι εντόνως για την μη δημοκρατική, και συνεπώς αγενέστατη, συμπεριφορά σας σήμερα το πρωΐ στην εκπομπή σας και περί ώραν 08.30’ με θέμα το ασεβέστατο θεατρικό έργο «Jesus Christ Superstar», κατά την διάρκεια της οποίας είχατε προσκαλέσει τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Παρετήρησα τα εξής, τα οποία και σας καταγγέλλω:

1. Προσκαλέσατε τον Σεβ. Μητροπολίτη για να σας δώσει εξηγήσεις από της πλευράς του, καθ’ όσον έχει υποβάλει Μήνυση κατά των πρωτεργατών του θεατρικού έργου. Καθ’ ην στιγμήν, λοιπόν, ο Συνομιλητής σας παρέχει εξηγήσεις σε ερώτημα, το οποίον σεις του έχετε θέσει, πριν ή ολοκληρώσει τη σκέψη του, ξαφνικά και με περισσή αναίδεια τον διακόπτετε, με την υποβολή άλλης ερωτήσεως ή και τον προσωπικό σας σχολιασμό, προφανώς διότι η απάντησή του δεν εξυπηρετεί τα σχέδιά σας!

2. Έτσι όμως τελικά αποδεικνύετε, ότι Σεις δεν σκοπεύετε να ανακαλύψετε την αλήθεια επί ενός προβλήματος! Απλώς προσπαθείτε να επιβάλλετε –εμμέσως πλην σαφώς- στους θεατές σας τις θέσεις σας και τις απόψεις σας, θέσεις και απόψεις μιάς αριστερόστροφης κουλτούρας. Κατέστη λοιπόν φανερό, ότι με την εκπομπή σας σήμερα το πρωΐ σκοπό είχατε να χορηγήσετε πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης στους πρωτεργάτες του έργου.

3. Στον σεβαστό Συνομιλητή σας θέσατε το ερώτημα εάν έχει παρακολουθήσει την συγκεκριμένη παράσταση με το επιχείρημα: «αφού δεν έχετε παρακολουθήσει την παράσταση, γιατί αντιδράτε; ». Και εγώ, λοιπόν, σας ερωτώ: «Σεις έχετε παρακολουθήσει την παράσταση; Εάν όχι, τότε με ποιό δικαίωμα την υποστηρίζετε;» Είσθε λοιπόν απαράδεκτοι υποκριτές! Συλλαμβάνεσθε ως υπηρέτες του ψεύδους! Υπηρετείτε σκοπιμότητες και όχι την αλήθεια! Στη φαινομενική προσπάθεια διερευνήσεως των γεγονότων προς ανάδειξη της αλήθειας, σεις, εμμέσως πλην σαφώς, υπηρετείτε σκοπιμότητες!

4. Επί πλέον γιατί δεν απευθύνεσθε και στην Ελληνική Δικαιοσύνη; Γιατί δεν στρέφεσθε προς τον κ. Εισαγγελέα, ο οποίος εδέχθη την Μήνυση του Σεβ. Κυθήρων και να τον ερωτήσετε: Κύριε Εισαγγελέα, γιατί μέχρι σήμερα παραμένετε αδρανής; Γιατί δεν έχετε ενεργήσει κατά τον Νόμο προς διερεύνηση της υποθέσεως; Ή, εάν έγινε κάποια διερεύνηση και δεν υπάρχει αδίκημα, γιατί δεν προβαίνετε σε μια Ανακοίνωση όπως π.χ. «Διερευνήσαμε την υπόθεση, αλλά δεν υπάρχει παρανομία! Επομένως η Μήνυση απορρίπτεται ως μη έχουσα έρεισμα;» Σας ερωτώ ευθέως: διερευνώντας την υπόθεση, δεν είχατε χρέος να απευθυνθείτε και προς την Δικαστική Αρχή; Γιατί την αφήνετε στο απυρόβλητο;

5. Επομένως με τις εκπομπές σας δεν στοχεύετε στην ανάδειξη της αλήθειας! Απλώς θέλετε να κάνετε «πλύση εγκεφάλου» στους θεατές σας!

6. Τέλος θα ήθελα να υπογραμμίσω το υπεροπτικό ύφος με το οποίο συμπεριφέρεσθε προσωπικά σεις κ. Παναγιωτόπουλε. Γιατί έχετε τόση υπεροψία; Γιατί δεν σέβεσθε τον συνομιλητή σας; Επί τέλους σεις τι είσθε; Ο ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ; Ο ΚΡΙΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ; Ο ΑΛΑΘΗΤΟΣ; Ο ΤΕΛΕΙΟΣ;

ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΥΦΟΣ ΕΙΣΘΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ!

7. Ας μη ξεχνάτε, λοιπόν, ότι εμείς, ο Ελληνικός Λαός, σας πληρώνουμε, για να αναδεικνύετε την αλήθεια και όχι για να στρεβλώνετε τα πράγματα και να τυφλώνετε τους θεατές σας!

Με εντιμότητα

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Αίγιον, 27 Φεβρουρίου 2018

***
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΟΥ,
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΤ
ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!

Αποστάσεις από τις θέσεις του Μητροπολίτη Αμβρόσιου έλαβε η Εκκλησία: «Το θέμα που προέκυψε είναι ζήτημα που αφορά τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, ο οποίος εκφράζει την προσωπική του άποψη,» ανέφεραν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής.

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση μερίδας της ιεραρχίας κατά των συντελεστών της παράστασης και κατά της ΕΡΤ.

Με σύνθημα «Όχι στο φόβο – όχι στη λογοκρισία – όχι στη φίμωση της Τέχνης» οι συντελεστές της παράστασης και οι εργαζόμενοι στο θέατρο Ακροπόλ, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το θέατρο.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: