Ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων προς τα ασφαλιστικά ταμεία προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Κομμένη και ραμμένη στις πραγματικές δυνατότητες του κάθε οφειλέτη θα είναι η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με οφειλές από 3.000 έως 20.000 ευρώ, καθώς και εκείνους που εμφανίζουν σωρευμένα χρέη κατά 85%, σε έναν μόνο πιστωτή.

Μέχρι 3.000 ευρώ οφειλή θα μπορεί να ρυθμιστεί σε 30 δόσεις και από εκεί και πάνω θα μπορεί να φτάσει μέχρι το όριο των 120 δόσεων, αλλά θα πάει κλιμακωτά, θα πάει με κάποια κριτήρια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου εργασίας, οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις με «κούρεμα» των προσαυξήσεων. Υπό προϋποθέσεις, μάλιστα, θα προβλέπεται ακόμα και «κούρεμα» της βασικής οφειλής. Στις 60 δόσεις, η διαγραφή των προσαυξήσεων θα ανέρχεται στο 75%, ενώ στις 120 δόσεις θα περιορίζεται στο 35%.

Τα κριτήρια που θα καθορίζουν το ύψος των δόσεων, θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Το ύψος της οφειλής, τα πραγματικά έσοδα που προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα, την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη και τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα οι οφειλές να ανέρχονται πλέον στα 22,4 δισεκατομμύρια ευρώ και οι οφειλέτες ξεπερνούν τις 619.000. (619.768). Από αυτούς, οι περισσότεροι (493.577 -> 80%) εμφανίζουν χρέος έως 30.000 ευρώ ο καθένας, ενώ περίπου 320.000 εκτιμώνται εκείνοι που έχουν οφειλή έως 20.000 ευρώ και θα μπορούν να κάνουν χρήση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης.

Κύκλοι του υπουργείου εργασίας επισημαίνουν ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2016, ενώ εξετάζεται να μπορούν να υπαχθούν και εκείνοι που έχουν ήδη ενεργές ρυθμίσεις.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Κυριακής τονίζει ότι «μια σημαντική πτυχή της συμφωνίας αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, ή από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή».
«Οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά έκανε λόγο για «κάτι παραπάνω από μια δίκαιη ισοπαλία, διότι», όπως είπε «η απαίτηση από την πλευρά τού ΔΝΤ ήταν για διπλασιασμό του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων» και διαβεβαίωσε ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». Μίλησε επίσης και για απαίτηση θεσμοθέτησης της ανταπεργίας, διαβεβαιώνοντας, ομοίως, ότι «ούτε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει».

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο: