Συναντήσεις του Ευ.Τσακαλώτου με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και τους επικεφαλής των θεσμών, λίγο πριν από την έναρξη του Eurogroup στη Βαλέτα. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 07:00  στο ξενοδοχείο Exelcior .

Αισιόδοξος δήλωσε για την έκβαση των εργασιών  ο Γ. Ντάισελμπλουμ κατά την προσέλευση του  λέγοντας οτι υπάρχει  μια «θετική αύρα» αλλά απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες παραπέμποντας πρώτα στις επικείμενες εργασίες. Την ίδια στάση  στις δηλώσεις του τήρησε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δηλώνοντας ωστόσο ότι  «Το σημερινό Eurogroup είναι σημαντικό γιατί όλοι πρέπει να δεσμευτούν να κλείσουν τις παραμέτρους μιας καλής συμφωνίας». «Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο- δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα», που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Την ελπίδα ότι θα σημειωθεί «πρόοδος» κατά τη σημερινή συνεδρίαση, εξέφρασε και  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Eλπίζω ότι θα σημειώσουμε καλή πρόοδο σήμερα, σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» και επισήμανε ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup».

Ξεκαθάρισε πως » η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους στόχους της για το 2015 και το 2016, ενώ είναι σε τροχιά επίτευξης των στόχων της γι’ αυτή τη χρονιά». Τέλος, ανέφερε πως τα «ανοιχτά ζητήματα», που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, επιλύονται.

Η συνάντηση γίνεται σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο έχει μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Σχετική Είδηση: Στη Μάλτα Τσακαλώτος – Χουλιαράκης για το άτυπο Eurogroup

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: