Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά οφειλές άνω των 20.000 ευρώ, με αυτό το σημείο να ήταν η αιχμή της διαφωνίας με τους θεσμούς, οι οποίοι από την πλευρά τους ζητούσαν το ποσό να είναι άνω των 50.00 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι τώρα, αν η οφειλή είναι από 20.000 έως 50.000, θα υπάρχει ένα αυτοματοποιημένο διαφορετικό σύστημα εξέτασης των αιτημάτων υπαγωγής στην αναδιάρθρωση.

  • Οι οφειλές πρέπει να ξεπερνούν το πόσο των 20.000 ευρώ
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εξαιρούνται λόγω υπαγωγής τους στον Ν. Κατσέλη 3869/2010

Όπως εξήγησε στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη ο δικηγόρος Δημήτρης Λυρίτσης, «Στις προδιαγραφές για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, περιλαμβάνεται και το ότι οι επιχειρήσεις στις τελευταίες τρεις χρήσεις, θα πρέπει σε τουλάχιστον να παρουσιάζουν μία κερδοφορία».

Παράλληλα, αν υπάρχει μία οφειλή, αν έχει συγκεντρωθεί το σύνολο των χρεών και έχει μία οφειλή δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Η βάση της υπαγωγής, είναι η βιωσιμότητα.

  • Δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που «γεννήθηκαν» μετά την 31/12/2016
  • Αν οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερβαίνουν το 85% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη, δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.
  • Ο οφειλέτης υποβάλλει την αίτηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και αποκλείεται η υποβολή δεύτερης, όσο εκκρεμεί η πρώτη.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ:  Νίνα Κασιμάτη

Μοιράσου το άρθρο: