Τα τελευταία πενήντα χρόνια διπλασιάστηκε η ποσότητα ψαρικών που καταναλώνουμε παγκοσμίως. Σήμερα καταναλώνουμε 20 κιλά ψαρικών (19,6 κιλά στην Ελλάδα). Η υπεραλίευση δεν σχετίζεται μόνο με την αυξημένη κατανάλωση αλλά και την κατανάλωση ψαριών σε λάθος μέγεθος και ηλικία ή αλιευμένα με λάθος τρόπο.

Ο καταναλωτής δεν είναι ενημερωμένος για να διαλέξει το σωστό ψάρι, ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης που είναι πρεσβευτής της καμπάνιας της WWF για την υπεραλίευση. Όπως είπε οι ανεμότρατες καταστρέφουν τον γόνο αλλά και την τροφή για τα υπόλοιπα ψάρια, και έτσι αν ένα ψάρι δεν έχει ενηλικιωθεί και δεν έχει αναπαραχθεί τη στιγμή που το ψαρέψουμε αφαιρούμε ουσιαστικά από το θαλάσσιο πληθυσμό και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ψαριών, τους απογόνους του. «Τα δισέγγονά μου θα βλέπουν σε άλμπουμ τη σαρδέλα όπως και τον δεινόσαυρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τους καταναλωτές η WWF έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή που μπορεί να τους βοηθήσει να διαπιστώσουν αν αγοράζουν «βιώσιμα ψαρικά». Τα ιχθυοπωλεία οφείλουν να έχουν αναρτημένες πινακίδες με τις σχετικές πληροφορίες. Ήδη 10.000 χρήστες «κατέβασαν» την εφαρμογή, και ο κόσμος εμπιστεύεται τις πληροφορίες που βρίσκει, ανέφερε η υπεύθυνη της εκστρατείας της WWF Φένια Νικολάου. Η οργάνωση συνεργάζεται με αλιευτικά συγκροτήματα ώστε να υιοθετήσουν βιώσιμες πρακτικές αλιείας, δηλαδή να αλιεύουν με τα σωστά εργαλεία, τη σωστή εποχή και στο σωστό μέγεθος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

Μοιράσου το άρθρο: