Κερδίσαμε το στοίχημα της δημιουργίας του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ), τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη ημερίδας με θέμα: «Hellas to the Moon». Ιδιαίτερα υπερήφανος για τη συνεργασία της αμερικανικής ΝASA με την ΕΛΔΟ, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Αισθανόμαστε υπερήφανοι που η χώρα μας ανεβαίνει το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό σκαλί στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη», τόνισε ο Νίκος Παππάς αναφερόμενος στα «οφέλη για την Ελλάδα», από τον αμυντικό τομέα μέχρι τις ευκαιρίες για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. «Ανοίξαμε δίαυλο με ΝΑΣΑ και θέσαμε προϋποθέσεις για την επιστημονική κοινότητα», ανέφερε και επεσήμανε πως πρόκειται για «υψηλή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές σε μια χώρα που έχει βγει από μνημόνια».

Σε λίγες ημέρες ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, o Hellas Sat 4 θα λάβει την τελική θέση τροχιακή του θέση, υπενθύμισε ο Νίκος Παππάς.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη που συμμετέχει στην ημερίδα ο Νίκος Παππάς τον ευχαρίστησε που «έχει αγκαλιάσει τη διαστημική πολιτική της χώρας με συνείδηση πόσο σημαντική είναι για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Για να είναι εφικτή επίτευξη επιλογών και εθνικών συμφερόντων πρέπει να έχουμε δυνατότητα όχι μόνο παρακολουθούμε εξελίξεις αλλά και συνδιαμορφώνουμε. Στηρίζουμε με σθένος αυτή την προσπάθεια», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι στρατηγικός συνεργάτης των ΗΠΑ και έτσι ο ΕΛΔΟ ξεκίνησε τη συνεργασία με τον διαστημικό οργανισμό μας. Χρειάζεται ολόκληρη η διεθνής κοινότητα για να ληφθούν όλες οι ευκαιρίες που το διάστημα έχει να μας προσφέρει. Θα ανοίξει δρόμους ευκαιριών για τους επιστήμονες, νέες αγορές και προκλήσεις για όλους». Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «Οι Έλληνες, που έχουν χιλιάδες χρόνια εμπειρίας στη μηχανική και την επιστήμη, αποδέχθηκαν την πρόκληση και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επιτύχουν και εδώ και θα κάνουν και τις δύο χώρες μας υπερήφανες».

Στην ατζέντα της ημερίδας (09.00 ως 14.00), στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στην Καλλιθέα, κυριαρχούν θέματα συντονισμού της αποστολής ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ ΕΛΔΟ και NASA πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ, ενώ οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των εταιρειών, που υπέβαλαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα, παρουσιάζουν τις προτάσεις τους.

‘Οπως τόνισε ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, Πρόεδρος του ΕΛΔΟ, με τέτοια προγράμματα δημιουργούνται οι συνθήκες και ευκαιρίες για τη χώρα. «Αυτοί που μας αμφισβητούν είναι αυτοί που κράτησαν χώρα μακριά από δρώμενα για ιδιοτελείς σκοπούς», πρόσθεσε.

Ο Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών σημείωσε πως «για κάθε ένα ευρώ που κάθε χώρα επενδύει περιμένει να πάρει 8 ευρώ πίσω».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Γιώργος Μαντζούρης τόνισε πως τα προγράμματα αυτά «δεν είναι στα χαρτιά, έχουν ήδη υπογραφεί κι έχουν εκκινήσει.»

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: