Ο αριθμός των νεκρών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 2.000 χθες Σάββατο, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης παρουσίασε αλματώδη αύξηση στα 120.000 και πλέον, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Μεταξύ των θυμάτων και ένα βρέφος το οποίο υπέκυψε.

Το πολιτειακό υπουργείο Υγείας του Ιλινόι δεν έδωσε εξηγήσεις αν είχε υποκείμενες παθήσεις.

Οι ΗΠΑ είναι από αυτή την εβδομάδα η χώρα που καταγράφει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης στον πλανήτη (121.117). Ο αριθμός των νεκρών (2.010) έχει διπλασιαστεί από την Τετάρτη, όταν έσπασε το φράγμα των 1.000.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ζήτησαν από τους κατοίκους των πολιτειών της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι και του Κονέτικατ, όπου μαίνεται η πανδημία του κορονοϊού, να αποφεύγουν όλες τις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για 14 ημέρες.

Σε ταξιδιωτική οδηγία που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπό της, η υπηρεσία διευκρινίζει ότι η προειδοποίηση αυτή δεν έχει εφαρμογή για τους εργαζόμενους σε «κρίσιμους» τομείς «υποδομών» που θεωρούνται απαραίτητο να συνεχίσουν τη λειτουργία τους (μεταφορές με φορτηγά δημόσιας χρήσης, παραγωγή και διανομή τροφίμων, υγεία, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.ά.).

Η οδηγία εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι εντέλει δεν εξετάζεται το σενάριο να τεθούν σε καραντίνα οι εν λόγω πολιτείες παρά το ό,τι αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυτό χθες Σάββατο, και πως οι οδηγίες είναι επαρκείς.
«Δεν θα απαιτηθεί καραντίνα», είπε ο Τραμπ μέσω Twitter.

Συνολικώς, περισσότεροι από 220 εκατομμύρια Αμερικανοί σε κατ’οίκον περιορισμό από την Δευτέρα.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανταπόκριση-ΗΠΑ: Αλ. Μορντουντακ

Μοιράσου το άρθρο: