Νίκη χωρίς αυτοδυναμία για τους Σοσιαλιστές και θεαματική ενίσχυση του ακροδεξιού Vox δείχνει η δημοσκόπηση exit poll που δημοσίευσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνελέγησαν σε δείγμα 14.000 ανθρώπων από τις 24 Οκτωβρίου έως σήμερα έξω από τα εκλογικά τμήματα, οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές (PSOE) κερδίζουν τις περισσότερες ψήφους συγκεντρώνοντας 114-119 έδρες, λιγότερες από τις 123 που είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου κι απέχοντας από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 176 εδρών.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox εξασφαλίζει 56-59 έδρες, πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 85-90 έδρες, καταγράφοντας άνοδο από τις 66 των προηγούμενων εκλογών.

Οι Unidas Podemos προβλέπεται να λάβουν 30-34 έδρες, καταγράφοντας πτώση από τις 42 του Απριλίου και οι Ciudadanos 14-15 έδρες, με μεγάλη πτώση από τις 57 των εκλογών του Απριλίου.

Οι Ισπανοί ψήφισαν σήμερα στις τέταρτες κατά σειρά βουλευτικές εκλογές σε διάστημα 4 ετών κι ενώ το κλίμα είναι βαρύ στη χώρα από την καταλανική κρίση και την άνοδο της ακροδεξιάς, με την εκλογική αναμέτρηση να μην δείχνει ότι θα βάλει τέλος στην πολιτική αστάθεια.

Ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 23.00 ώρα Ελλάδας. Στις 19.00 ώρα Ελλάδας, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 56,86%, σε πτώση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση-Μαδρίτη: Δωρα Μακρή

Μοιράσου το άρθρο: