Δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα για τη Στήριξη της Επιχειρηματικότητας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με στόχο την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων για τους τρόπους που μπορούν να επωφεληθούν από τα σχετικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Η ιστοσελίδα περιέχει τις βασικές πληροφορίες για τα προγράμματα, με συνδέσμους και σύντομες παρουσιάσεις. Θα λειτουργεί ως ένα δυναμικό σημείο αναφοράς που θα επικαιροποιείται συνεχώς.

Στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ΕΣΠΑ επισημαίνεται ότι πολλές από τις δράσεις που εξαγγέλλονται και υλοποιούνται για τη στήριξη των επαγγελματιών, εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ.

«Οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι ταχύτατες και έκτακτες, καθώς με την ευελιξία που εξασφαλίστηκε στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων τρέχουν τα προγράμματα και εντάσσονται στην πορεία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι κινήσεις αυτές, όπως έχει επισημάνει και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Τσακίρης, αποτυπώνονται σε μία σειρά από δράσεις που υλοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με πόρους του ΕΣΠΑ, όπως είναι η επιδότηση των τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, καθώς και – σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις και η «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Το ΕΣΠΑ είναι έτοιμο να συμβάλλει στη δεύτερη φάση της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, για την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας στους προσεχείς μήνες. Το ακριβές ύψος και η φύση της συνδρομής θα καθοριστεί στο επόμενο διάστημα. Αυτό αναφέρει σε άρθρο του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημήτρης Σκάλκος.

Το ακριβές ύψος και η φύση της συνδρομής θα καθοριστεί στο επόμενο διάστημα σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης αναθεώρησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα επιτρέψει την περαιτέρω αξιοποίηση αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ και, β) των προβλέψεων του υπό ανακοίνωση ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης (Recovery Plan), ειδικά αν αυτό συμπεριλάβει τη γενναία εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Πηγες: ΕΣΠΑ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: