Η Βρετανία ακολουθεί την «συνήθη διαδικασία» αναβάλλοντας για μετά τις βουλευτικές εκλογές την δημοσίευση της πιθανώς «εκρηκτικής» έκθεσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στα βρετανικά πολιτικά πράγματα, δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ, υπερυπουργός της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας στην κατακραυγή που προκάλεσε η απόφαση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτραπεί η δημοσίευση της 50σέλιδης έκθεσης πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, προκαλώντας κατηγορίες από όλο το πολιτικό φάσμα για απόκρυψη των συμπερασμάτων της κοινοβουλευτικής έρευνας.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αποδεκτός λόγος για την καθυστέρηση ο πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών και Ασφαλείας Ντόμινικ Γκριβ δήλωσε ότι η απόφαση της Ντάουνινγκ Στριτ τού προκάλεσε «κατάπληξη» και  χαρακτήρισε «ανειλικρινείς και χονδροειδώς παραπλανητικές» τις εξηγήσεις.

Το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αρνείται να παραδεχθεί τις διαστάσεις της ανάμειξης της Μόσχας στα βρετανικά πολιτικά πράγματα.

Πέραν των υπαρχόντων στοιχείων για την ανάμειξη της Μόσχας, περιλαμβανομένης της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, νέα στοιχεία έχουν προκύψει για απόπειρες του Κρεμλίνου να διεισδύσει στο ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα, μέσω ανώτατου ρώσου διπλωμάτη.

Ο Σεργκέι Ναλόμπιν, «ο καλός μας φίλος», όπως τον είχε αποκαλέσει κάποτε ο Μπόρις Τζόνσον, θεωρείται ύποπτος για κατασκοπεία και πέρασε πέντε χρόνια από την ζωή του στο Λονδίνο καλλιεργώντας σχέσεις με επιφανείς Τόρις.

Η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής βασίζεται σε αναλύσεις των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών, καθώς και τρίτων ειδικών. Οι βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν ήδη δώσει άδεια για την δημοσίευσή της.

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Μοιράσου το άρθρο: