Στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία που ψηφίστηκε σήμερα στο Στρασβούργο γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση προβεί στις εξαγγελθείσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και στην επαναφορά της θανατικής ποινής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ελίζα Βόζεμπεργκ, «η έκθεση αυτή περιγράφει σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης».

Οι δύο ευρωβουλευτές «κατέθεσαν πλήθος τροπολογιών μαζί με Κυπρίους συναδέλφους τους σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, οι οποίες υιοθετήθηκαν στο τελικό κείμενο της έκθεσης». Με τις τροπολογίες τους, όπως και με αυτές που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, καλούν την Τουρκία:
-Να άρει το casus belli, να θέσει τέλος στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της χώρας μας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των γειτόνων της

-Να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)
-Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας και τις διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογραφεί με την Ελλάδα
-Να σεβαστεί την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και να σταματήσει τις διακρίσεις σε βάρος των Χριστιανών
-Να προβεί στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Παρέμβαση Κ. Χρυσόγονου

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος  τόνισε:
Δυστυχώς η έκθεση καταλήγει σε ανακόλουθα συμπεράσματα όπως π.χ. ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η τελωνειακή ένωση των δυο πλευρών ή ότι πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες στο ευρωπαϊκό έδαφος. Εάν δεν απαλειφθούν οι συγκεκριμένες αναφορές εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπερψηφίσουμε την Έκθεση αυτή.

Ν. Ανδρουλάκης: Η έκθεση είναι κόλαφος για την Τουρκία

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής  έκανε συγκεκριμένη αναφορά στην προστασία της ελληνικής μειονότητας, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση «να άρει όλα τα εμπόδια στη διαχείριση των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων (βακούφια), στην εκπαίδευση, τον ορισμό και στη διαδοχή του κλήρου, ζητά την επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης και την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν έναντι του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, λέγοντας ότι «χθες ο κ. Τσαβούσογλου, ενώ γίνονται οι ύστατες προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού, δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να διατηρήσει τον στρατό κατοχής και το δικαίωμα επέμβασης. Ο κ. Τσαβούσογλου μάλλον θέλει να ξεχάσει ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σ. Ζαριανόπουλος: Όξυνση αντιθέσεων ΕΕ-τουρκικής αστικής τάξης

Η έκθεση, σύμφωνα με τον κ. Ζαριανόπουλο, «υποδεικνύει πάγωμα της ένταξης επικαλούμενη υπαρκτές, επικίνδυνες απειλές και παραβιάσεις κατά γειτονικών χωρών όπως Κύπρος – Ελλάδα, καθώς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του τούρκικου λαού», αλλά «ταυτόχρονα διατηρεί ανοικτή την προοπτική της ενταξιακής διαδικασίας, προωθεί αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, υλοποίηση της απαράδεκτης συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, τη συνεργασία για δήθεν καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Παρέμβαση Ν. Μαριά

Την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και την επιβολή κυρώσεων κατά του Ερντογάν ζήτησε μιλώντας στην Ολομέλεια ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.
«Η Τουρκία συνεχίζει την παράνομη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τις απειλές εντός της κυπριακής ΑΟΖ», επισήμανε ο Ν. Μαριάς, υπενθυμίζοντας ότι την ίδια ώρα η Τουρκία δολοφονεί τους Κούρδους, εισβάλλει στη Συρία και στο Ιράκ και στηρίζει το ISIS».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχετική είδηση:Φρένο ΕΕ στην Τουρκία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού

Αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων προτείνει το ευρωκοινοβούλιο – Λάθος λένε οι Τούρκοι

Μοιράσου το άρθρο: