AP/Fernando Vergara

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μπογκοτά στην Κολομβία χθες για να διαδηλώσουν εναντίον της πολιτικής του προέδρου Ιβάν Ντούκε στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί. Ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις αρχές, 42 πολίτες και 37 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ 36 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Ο Ντούκε σε μια πρώτη του αντίδραση ανέφερε πως «ακούει» τους πολίτες αλλά δεν δέχεται τον απευθείας διάλογο.

Συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις, φορείς που εκπροσωπούν αυτόχθονες και αφροκολομβιανούς, καθώς και κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν στις κινητοποιήσεις εναντίον των νεοφιλελεύθερων μέτρων που σημειώνουν ότι προωθεί η κυβέρνησή: την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, την εξασθένιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για τη συνέχιση του πολέμου και τις αθρόες δολοφονίες γηγενών και ακτιβιστών.

AP/Fernando Vergara

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Μπολίβαρ της πρωτεύουσας, πολλοί κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «ο λαός είναι σπουδαιότερος από αυτούς που τον κυβερνούν» ή «πρόεδρε, παραιτήσου» και χτυπώντας κατσαρολικά.

Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε αυγά σε αστυνομικούς, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, αναφέρθηκαν συγκρούσεις, όπως και στην πόλη Κάλι, όπου επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και ο δήμαρχος επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

AP/Fernando Vergara

Ο αρχηγός της αστυνομίας Όσκαρ Ατεορτούα δήλωσε ότι στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πήραν μέρος περίπου 130.000 άνθρωποι, δίνοντας μια εκτίμηση πολύ κατώτερη από τον αριθμό που ανέφεραν οι οργανωτές των διαδηλώσεων. Από τη δική της πλευρά η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Πατρίσια Γκουτιέρες έκανε λόγο για 207.000 διαδηλωτές, προσθέτοντας πως «γενικά, οι συμμετέχοντες έκαναν πορείες ειρηνικά».

AP/Fernando Vergara

Η κυβέρνηση του Ντούκε αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα της χώρας για τρεις ημέρες – από προχθές Τετάρτη ως σήμερα Παρασκευή – απέλασε πολίτες γειτονικών κρατών που υποστήριζε ότι σκόπευαν να «υποκινήσουν» βίαιες ταραχές και ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιωτικούς στις πόλεις, ιδίως στην Μπογοτά.

Η κυβέρνηση του Ντούκε είχε επιβάλει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών στους δρόμους την προηγουμένη των διαδηλώσεων, καθώς και για μηνύματα «απροσδιόριστης προέλευσης», τα οποία «στιγματίζουν την κοινωνική αμφισβήτηση» ή «καλούν στη χρήση βίας» κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι το ποσοστό δημοτικότητας του Ντούκε έχει υποχωρήσει κάτω από το 30%.

Κολομβιανοί οργάνωσαν εξάλλου διαδηλώσεις στο Σίδνεϊ, στο Παρίσι και στο Βερολίνο.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Μοιράσου το άρθρο: