ΑΠΕ-ΜΠΕ /PIO/ ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:30 το μεσημέρι η τρίωρης περίπου διάρκειας άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, με φόντο την κλιμάκωση των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς και τις μονομερείς ενέργειες της τουρκοκυπριακής πλευράς στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιστρέφει στο Προεδρικό Μέγαρο και αναμένεται να προβεί ακολούθως σε δηλώσεις.

Επιδίωξη του κυπριου προεδρου ειναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμενεται να επαναφέρει την πρόταση για σύσταση κοινής Επιτροπής για το φυσικό αέριο με απώτερο στόχο την συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, κάτι που απορρίπτουν Αθήνα και Λευκωσία.

Από την άτυπη συνάντηση των δύο ηγετών θα φανεί εάν θα υπάρξουν ελπίδες για την επανέναρξη των συνομιλιών που διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Η ατζέντα των θεμάτων είναι ανοιχτή, ωστόσο ο κ Αναστασιάδης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το ζήτημα των Βαρωσίων.

Σχετική είδηση: Κρίσιμο ραντεβού Αναστασιάδη – Ακιντζί στην σκιά των Τουρκικών προκλήσεων (video)

Μοιράσου το άρθρο: