Στις πιθανότητες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων αναφέρεται ο ηγέτης των Tουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ».

Εν’όψει της αυριανής συνάντησης του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει υπέρ της επίλυσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας και υποστηρίζει ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναβλητικότητα στο Κυπριακό».

Ωστόσο, στην ίδια συνέντευξη ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι οι τουρκικές πλατφόρμες γεωτρήσεων δεν θα είχαν εμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο αν η Λευκωσία δεν είχε προχωρήσει σε μονομερείς – όπως τις χαρακτηρίζει – ενέργειες.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι η πρόταση την οποία κατέθεσε ο ίδιος για τη δημιουργία κοινής επιτροπής που θα αναλάβει τη διαχείριση υδρογονανθράκων συνιστά τον καλύτερο τρόπο για μείωση της έντασης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα της Κύπρου δήλωσε πως «η Τουρκία με πείσμα υπερασπίζεται τα ίσα κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και θεωρεί ότι οι πηγές πρέπει να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο, με συμφωνία όλων των χωρών με χωρικά ύδατα στην περιοχή».

Οι Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι πιστεύουν, είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ότι σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και με αμοιβαία εμπιστοσύνη μπορούν να υπερπηδηθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.

ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο: