Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για το Brexit, καθώς μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης 16/10 δεν είχε οριστικοποιηθεί η επίτευξη συμφωνίας. Έχουν γίνει όμως σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή και φαίνεται ότι το πρωί της Πέμπτης 17/10 μπορεί να φέρει εξελίξεις.

Υπάρχουν ήδη αρκετά σημεία συμφωνίας αλλά και κάποια που παρουσιάζονται είτε μικρές αποκλίσεις, είτε ζητήματα που χρήζουν διευκρινήσεων.

Νωρίτερα, την Τετάρτη 16/10 ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει στους κορυφαίους υπουργούς του ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Με δήλωσή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει πως μια συμφωνία για το Brexit έχει οριστικοποιηθεί και πως αυτή μπορεί να υπογραφεί την Πέμπτη 17/10.

Η επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ επίσης τόνισε με tweet της πως «μια κυβερνητική πηγή μου δήλωσε πως δεν υπάρξει μια συμφωνία σήμερα το βράδυ».

Oι δηλώσεις του κ. Μακρόν έγιναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην Τουλούζη.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως Λονδίνο και Βρυξέλλες μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εντός των επόμενων ωρών και πως αυτή μπορεί να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή.

«Συμφωνώ με όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για το Brexit, και εκφράζω την ελπίδα μας, την πρόθεση μας να είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία, που ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί εντός των επόμενων ωρών. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι ακούμε σήμερα είναι θετικό», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την κ. Μέρκελ.

Νωρίτερα πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν ότι μία προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε και αναμένει μια «συνολική υποστήριξη» από την κυβέρνηση στο Λονδίνο.

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πηγές: EΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο: