Άνοιξαν σήμερα τις πόρτες τους οι ναοί και λειτουργούν ύστερα από δύο μήνες με τη συμμετοχή των πιστών. Προϋπόθεση η τήρηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας τους, προκειμένου να προσέρχονται στις λειτουργίες και να λαμβάνουν μέρος στις θρησκευτικές τελετές. Οι κανόνες προβλέπουν μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό στους ναούς, που καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα και απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους και στις εισόδους υπάρχουν άτομα που ρυθμίζουν την προσέλευση και είσοδο των πιστών, όπως και αντισηπτικά, ενώ το αντίδωρο δίνεται σε σακουλάκι.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που καθόρισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σε εγκύκλιο που εξέδωσε και αναγνώστηκε σήμερα στους ναούς, η προσέλευση των πιστών στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις γίνεται με βάση τους όρους που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορονοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Οφείλουμε ως εκκλησιαστικό σώμα να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας – Θρησκευμάτων και Υγείας που ισχύει έως και 5 Ιουνίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Ορισμένες εκκλησίες για να διευκολύνουν τους πιστούς που δεν χώρεσαν, τοποθέτησαν καρέκλες έξω από τους ναούς προκειμένου να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, καθώς ανοιχτά είναι τα μεγάφωνα τις ώρες τέλεσής της.

Σε κάποιες εκκλησίες προβλέφθηκε η τοποθέτηση γιγαντο-οθονών στους προαύλιους χώρους για παρακολούθηση της αναμετάδοσης της λειτουργίας.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση για χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών.

Τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα.

Ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός.

Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.

Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού, ενώ δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορταζ Ελ. Κολύβα

Μοιράσου το άρθρο: