Ισχυρή βούληση για στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη στο μέτωπο κατά του κορονοϊού εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Γερμανία την 1η Ιουλίου, η κα. Μέρκελ τόνισε, σε συζήτηση στο Βερολίνο για τις επιπτώσεις της πανδημίας, ότι η κρίση του κορονοϊού καθιστά αναγκαία την στενότερη συνεργασία στην Ευρώπη. «Η ευθύνη δεν επιτρέπεται να σταματά στα εθνικά σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ισχύ από την Πέμπτη το νέο σύστημα διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης στην Αγγλία

Τη δυνατότητα εντοπισμού όσων έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό θα δώσει το σύστημα εξέτασης και ιχνηλάτησης, ενώ θα συμβάλλει και στην άρση των περιοριστικών μέτρων, επισήμανε ο βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει αρχικά σε εθελοντική βάση όμως ο κ. Χάνκοκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί. Από την Πέμπτη θα μπορούν να εξετάζονται όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Πρέπει να πάμε παρακάτω και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό» απάντησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Γενικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, όταν ρωτήθηκε για τους χειρισμούς στο θέμα της παραβίασης των κανόνων του lockdown από τον σύμβουλό του, Ντόμινικ Κάμινγκς.

Προωθείται η εφαρμογή StopCovid στη Γαλλία

Ανησυχία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών στη Γαλλία προκαλεί η προώθηση της εφαρμογής StopCovid για «έξυπνα» κινητά, που εντοπίζει επαφές του χρήστη, στο πλαίσιο καταπολέμησης της πανδημίας.
Η βουλή υπερψήφισε την ανάπτυξη της εφαρμογής, ενώ εκκρεμεί η έγκριση από τη Γερουσία. Πάντως, η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ η γαλλική κυβέρνηση επισημαίνει τον προσωρινό χαρακτήρα του StopCovid.

Η εφαρμογή θα εγκατασταθεί εθελοντικά και θα προειδοποιεί αυτόματα όλους τους χρήστες που είχαν πρόσφατα επαφή με κάποιον που διαγνώστηκε θετικός στον ιό, σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου και για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: