ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ

Μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται «να δεχθεί τετελεσμένα από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, που αποτελεί απειλή για ολόκληρη την Ε.Ε», έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνάντησή του με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία και αναπληρώτρια πρωθυπουργό, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα.

«Μόνο ο πλήρης σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και των κανόνων καλής γειτονίας μπορούν να εγγυηθούν τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι θα εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, προς την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την αναπληρώτρια πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κα. Ζαχαρίεβα για τη συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παντού στην περιφέρειά της, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ, ακόμη και στη Λιβύη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για «ιστορικό ατόπημα της τουρκικής ηγεσίας» να αλλοιώσει το καθεστώς ενός εμβληματικού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε αυτό το θέμα η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν ταυτόσημες απόψεις, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι μια λάθος αντίληψη της Τουρκίας για τον τρόπο που χειρίζεται τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο έδαφός της.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας σε όλους τους τομείς. Έκανε λόγο για σχέσεις γειτόνων, εταίρων και συμμάχων, που βασίζονται σε στέρεους δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί στη βάση της αποδοχής των ευρωπαϊκών αξιών και της αποδοχής του διεθνούς δικαίου.

Τηλεφωνική συνομιλία Ν. Δένδια – Ζ. Μπορέλ

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρωπαϊκά θέματα, σύμφωνα με ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο Twitter.

pic.twitter.com/V9yPNMGpWE

 

Μοιράσου το άρθρο: