Αδιαφορεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση της έντασης η Τουρκία, αλλά και για τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ. Με Νavtex που εξέδωσε παρέτεινε τις έρευνες του «Oruc Reis» μέχρι τις 4 Νοεμβρίου δεσμεύοντας περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου, ενώ το Σάββατο εξέδωσε Νavtex για το διάστημα 27 έως 29 Οκτωβρίου, την ώρα που ο ΓΓ της Ατλαντικής Συμμαχίας είχε ανακοινώσει μορατόριουμ κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών των δύο χωρών.

H ισχύς της νέα παράνομης navtex ξεκινά από σήμερα 25/10 και αφορά το ORUC REIS και τα δύο συνοδευτικά σκάφη το «Τσένκινς Χαν» και «Ατταμάν». Η προηγούμενη NAVTEX που είχε εκδοθεί από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας έχει ισχύ μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Άμεση ήταν η απάντηση από τη χώρα μας, με την έκδοση αντι-Navtex για επιστημονικές έρευνες στην περιοχή της Κρήτης επ` αόριστον. Σ΄αυτή τονίζεται ότι η τουρκική Navtex αφορά μη εγκεκριμένη και παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, και για την οποία την αρμοδιότητα για να εκδίδει μηνύματα Navtex έχει ο σταθμός του Ηρακλείου.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.

Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να τεθεί στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ με τους ΥΠΕΞ της Ρωσίας και του Ισραήλ, που φτάνουν αύριο στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, διερύνεται η κρίση Γαλλίας – Τουρκίας. «Τον Γάλλο πρόεδρο πρέπει να τον δει ψυχίατρος», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή την άδεια που έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν να φωταγωγηθούν κυβερνητικά κτήρια με σκίτσα από το περιοδικό Σαρλί Εμπντό, μεταξύ των οποίων και του Μωάμεθ, στο πλαίσιο της δράσης κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Το Παρίσι καταδίκασε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ανακάλεσε τον πρέσβη του στην Άγκυρα, και αξίωσε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πολιτική του και στην ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιώντας για λήψη μέτρων έως το τέλος του έτους.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Με όπλο τη διπλωματία οι αντιδράσεις στις προκλήσεις (video)

Μοιράσου το άρθρο: