Στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, ένα νέο στέλεχος γρίπης, που εντοπίστηκε σε χοίρους στην Κίνα και το οποίο έχει ήδη μεταδοθεί σε ανθρώπους, ανησυχεί τους επιστήμονες. Κι αυτό, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι απέχουμε πολύ από το τέλος της πανδημίας του Covid-19, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να μειωθεί η επιφυλακή για την γρίπη.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημόνων (PNAS), το νέο είδος γρίπης διαθέτει τα βασικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν πανδημία.

Το στέλεχος ονομάστηκε G4 και είναι γενετικός απόγονος του στελέχους H1Ν1 που προκάλεσε την πανδημία του 2009.

Κατά το διάστημα 2011 έως 2018, οι ερευνητές έλαβαν 30.000 δείγματα ρινικών εκκρίσεων από χοίρους στα σφαγεία δέκα κινεζικών επαρχιών και σε κτηνιατρικό νοσοκομείο, απομονώνοντας 179 ιούς της γρίπης. Η πλειονότητα ανήκε σε νέο είδος που κυριάρχησε μεταξύ των χοίρων το 2016.

EPA/ZHONG MIN CHINA OUT

Οι ερευνητές προχώρησαν σε σειρά πειραμάτων στο εργαστήριο και στις νυφίτσες, ζώα που χρησιμοποιούνται στην έρευνα για την γρίπη διότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα στον άνθρωπο (πυρετός, βήχας και καταρροή).

Διαπίστωσαν ότι οι ιοί G4 είναι περισσότερο μολυσματικοί, πολλαπλασιάζονται στα ανθρώπινα κύτταρα και προκαλούν στις νυφίτσες βαρύτερα συμπτώματα σε σχέση με άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με εργαστηριακά τεστ, η ανοσία κατά των ανθρώπινων ιών της εποχικής γρίπης δεν προστατεύει απέναντι στο G4.

Έχει ήδη μεταδοθεί σε ανθρώπους που εργάζονται σε σφαγεία

Σύμφωνα με τα τεστ αντισωμάτων που έγιναν, όσοι εργάζονται με τους χοίρους έχουν προσβληθεί σε μεγάλο ποσοστό (10,4%). Επιπλέον, φαίνεται να έχει προσβληθεί το 4,4% του γενικού πληθυσμού.

Ο ιός, δηλαδή, έχει ήδη περάσει στους ανθρώπους, αναφέρουν οι ερευνητές, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Οι πανδημίες προκαλούνται όταν ιοί της γρίπης A με ένα νέο αντιγόνο επιφανείας αποκτούν ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η ανησυχία είναι μήπως οι μολύνσεις ανθρώπων από τους ιούς G4 οδηγήσουν σε προσαρμογή στον άνθρωπο και αυξήσουν τον κίνδυνο πανδημίας», καταλήγουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες ζητούν τη λήψη μέτρων για όσους εργάζονται με χοίρους.

«Οι έρευνες αποτελούν υπενθύμιση ότι αντιμετωπίζουμε διαρκώς τον κίνδυνο εμφάνισης παθογόνων ζωονόσων, και ότι τα ζώα εκτροφής, με τα οποία οι άνθρωποι έρχονται περισσότερο σε επαφή σε σχέση με τα άγρια ζώα, αποτελούν πηγή σοβαρών πανδημικών ιών», σχολιάζει ο James Wood, επικεφαλής της σχολής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης.

Τσακρής: Ικανό να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Το νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων είναι ικανό να προσβάλει ανθρώπους και να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο, ανέφερε, μιλώντας στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος «GPS» και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Σχετική είδηση: Στέλεχος του ιού της γρίπης ικανό για πανδημία ανακάλυψαν στην Κίνα

Πηγές: ΕΡΤ1 (Ρεπορτάζ: Ρ. Δημητρίου), Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

 

Μοιράσου το άρθρο: