Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και νικητής της πρώτης ψηφοφορίας των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζει για δεύτερη φορά τη νίκη στην σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία με το 54,03% των ψήφων, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων (CNN TURK).

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, που ηττάται για δεύτερη φορά στην ψηφοφορία με ποσοστό 45,09%, ένα λεπτό πριν αρχίσει η μετάδοση των αποτελεσματων μετέβη στα γραφεία του κόμματός του και απηύθυνε συγχαρητήρια στον Εκρέμ Ιμάμογλου για τη νίκη του.

Ο Γιλντιρίμ ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και δεσμεύτηκε να βοηθήσει τον νέο δήμαρχο εάν χρειαστεί και εφόσον είναι προς το συμφέρον της πόλης, ενώ δήλωσε ότι η ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η «τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Αργότερα και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον νικητή, στέλνοντας το μήνυμα ότι αποδέχεται πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Συγχαίρω τον Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε τις εκλογές σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα», έγραψε στο Twitter ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι εν λόγω δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη απέκτησαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, αλλά και διαστάσεις δοκιμασίας στην πράξη για την λειτουργία της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Εκρέμ Ιμαμογλου έκανε λόγο για νίκη που σηματοδοτεί «νέα αρχή για την Τουρκία».

«Δεν πρόκειται για τη νίκη ενός κόμματος. Ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη και η Τουρκία κέρδισαν σήμερα τις εκλογές» είπε.

Σε σύντομη δήλωσή του κάλεσε τον Ερντογάν «να εργασθούν μαζί για να υπηρετήσουν» την Κωνσταντινούπολη». «Κ. Πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργασθώ αρμονικά μαζί σας», είπε.

 

Ο 49χρονος υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει και διευρύνει την νίκη του στην ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, η οποία ακυρώθηκε υπό την πίεση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ηγήθηκε της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου του και υπέστη συντριπτική ήττα.

Η νίκη της αντιπολίτευσης θέτει τέλος σε μία 25ετία ελέγχου της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης από τις ισλαμοσυντηρητικές δυνάμεις, περίοδος που ξεκίνησε με την εκλογή του ίδιου του Ερντογάν στην δημαρχία πριν από ένα τέταρτο του αιώνα.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την ακύρωση της πρώτης ψηφοφορίας της 31ης Μαρτίου ως «πραξικόπημα κατά της κάλπης» και αντιμετώπισε την σημερινή επαναληπτική ψηφοφορία ως «μάχη για την δημοκρατία».

Ο Εκρέμ Ιμάμολγου προέρχεται από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και έλαβε την υποστήριξη των εθνικιστών του Iyi και του φιλοκουρδικού HDP, συνασπίζοντας όλες τις εχθρικές προς τον Ερντογάν δυνάμεις.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Ανταπόκριση-Τουρκία Αρ. Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: