Από την Ξάνθη έως το Ρέθυμνο και από την Κέρκυρα, την Πάτρα έως τα νησιά του Αιγαίου ο ρυθμός του καρναβαλιού καλά κρατεί.

Tο πατρινό καρναβάλι φθάνει στην κορύφωσή του με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και τη φαντασμαγορική τελετή λήξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 στον μόλο της Αγίου Νικολάου, στο παλιό λιμάνι.

Η μεγάλη συμμετοχή των καρναβαλιστών, που ξεπερνούν τους 40.000, τα μεγαλοπρεπή άρματα, η σάτιρα, η ευρηματικότητα, η δημιουργία, και η χαρά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της παρέλασης, που θα διασχίσει το κέντρο της Πάτρας και θα την παρακολουθήσουν οι χιλιάδες επισκέπτες, που ήδη έχουν κατακλύσει την πόλη, για να πάρουν και αυτοί μέρος στην μεγάλη γιορτή.

Η καρναβαλική παρέλαση ξεκίνησε με την μπάντα του δήμου Πατρέων και θα ακολουθείται από τα άρμα του βασιλιά καρνάβαλου. Στη συνέχεια θα παρελάσουν το άρμα της βασίλισσας, με τη βασίλισσα του φετινού πατρινού καρναβαλιού, Αναστασία Ψαρρού, το άνθινο άρμα, τα άρματα «Πόλεμος και Ειρήνη», και «Σούπερ Ήρωες», καθώς και τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών «Τοσοδούλα», «Ζουζουνο-όχημα», «Καρναβαλάκος» και Κουτάβι.

Τα άρματα κατασκευάζονται κάθε χρόνο στο καρναβαλικό εργαστήριο του δήμου Πατρέων, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική ποιότητα και την σάτιρα, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα.

Επίσης, στην παρέλαση θα πάρει μέρος ο κινέζικος θίασος «Flying Dragons and Dancing Lions – Team of Cuigezhuang Township» από το Πεκίνο. Ο θίασος αναμένεται να παρουσιάσει δρώμενο Κινέζικου Δράκου με χορευτές και ακροβάτες.

Στην συνέχεια την σκυτάλη θα πάρουν περισσότεροι από 40.000 καρναβαλιστές, μέλη των πληρωμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού», οι οποίοι θα παρελάσουν με τις πολύχρωμες και ευφάνταστες στολές τους, υλοποιώντας έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες, ενώ αρκετά πληρώματα θα παρουσιάσουν τα δικά τους καρναβαλικά άρματα.

Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με τα άρματα του σοκολατοπόλεμου, όπου τα σωματεία των σοκολατοριχτών θα γλυκάνουν τους θεατές με τις ρίψεις μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας.

Παρουσιαστές της παρέλασης, η οποία μεταδόθηκε από την ΕΡΤ 2, είναι οι δημοσιογράφοι Νατάσσα Τραγουστή και Μιχάλης Μπαϊρακτάρης, καθώς και ο ηθοποιός Γιώργος Λογαράς.

Στις 14:00 ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης κήρυξε την έναρξη της Μεγάλης Παρέλασης πληρωμάτων και αρμάτων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2019 από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου.

Στη Ξάνθη ο βασιλιάς καρνάβαλος ξύπνησε από την λήθη των έντεκα μηνών και εισέρχεται πανηγυρικά με την συνοδεία του στην πόλη που γεννήθηκε. Αν και ήδη πενήντα τεσσάρων ετών, μπορεί να ακολουθήσει τους νέους και στο πνεύμα.

 

Όσον αφορά το Σαρακοστιανό τραπέζι, ανοικτή από σήμερα μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας θα είναι η αγορά του Ρέντη, και από απόψε η ψαραγορά της Βαρβακείου.

Ανοιχτά θα είναι αύριο τα συνοικιακά ιχθυοπωλεία, τα μίνι μάρκετ, και οι φούρνοι για την παραδοσιακή λαγάνα, ενώ θα λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές.

Εξάλλου, σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα της τροχαίας για το τριήμερο, με την έξοδο των εκδρομέων να είναι αρκετά μεγάλη από χθες.

Μαζική η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο της Αποκριάς (video)

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: