EPA/STEPHANIE LECOCQ

Τα νέα ευρωπαϊκά εργαλεία είναι καταλύτες για την επανεκκίνηση των επενδύσεων στην Ευρώπη, τόνισε σήμερα ο Πάολο Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι με την πρόταση της Κομισιόν υπερδιπλασιάζονται τα κεφάλαια του InvestEU με τη διάθεση πόρων προς τρεις κατευθύνσεις: για την αντιμετώπιση της κρίσης, για την προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας και για τη μείωση του επενδυτικού χάσματος. Ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας είναι ο στόχος των κινήτρων που δίνονται σε όλα τα κράτη μέλη για τη στήριξη όλου του εύρους της οικονομικής δραστηριότητας.

Και ενώ οι Βρυξέλλες προσπαθούν να «χτίσουν» το συντομότερο συμβιβασμούς που θα επιτρέψουν αφενός τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και αφετέρου την ενίσχυση της ενωσιακής προοπτικής… μεγάλης κυκλοφορίας εβδομαδιαίο περιοδικό της Ολλανδίας εστιάζει σε αρτηριοσκληρωτικά στερεότυπα που θέλουν να διακρίνουν τον Βορρά ως την Ευρώπη που εργάζεται από τον Νότο ως την Ευρώπη που απολαμβάνει…

Το περιοδικό ELSEVIER WEEKBLAD μοιράζει το σημερινό του εξώφυλλο σε δύο εικόνες με τους τίτλους: “Γιατί το σχέδιο Μακρόν-Μέρκελ των € 500 δις δεν είναι καλό” και από κάτω “Ούτε ένα έξτρα σεντ στη Νότια Ευρώπη”.

Το σχετικό άρθρο υποστηρίζει πως η Ολλανδία μπορεί να είναι και σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση από τις χώρες του Νότου, αν συνυπολογιστούν οι καταθέσεις πολιτών σε Ελβετικές τράπεζες και η αναλογία δημοσίου και ιδιωτικού χρέους ανά πολίτη!

Αλλά, η άποψη πως η στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία οδηγεί σε απώλειες τις χώρες με καθαρή συνεισφορά προς όφελος του Νότου, έχει πλέον καταρριφθεί από πολλές μελέτες που αποδεικνύουν πως οι χώρες που συνεισφέρουν περισσότερα εισπράττουν πολλαπλάσια από τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, τις ημέρες που η Κομισιόν ακόμη ετοίμαζε τις προτάσεις της, ο Ιταλός πρέσβης στην Ολλανδία, Αντρέα Περουτζίνι, στηλίτευσε με άρθρο του αυτές τις ιδεοληψίες αναφερόμενος σε υπολογισμούς του Ολλανδού Γενικού Διευθυντή Προϋπολογισμού της Κομισιόν ότι για κάθε 100 ευρώ που κερδίζουν οι Ολλανδοί, τα 9 ευρώ προέρχονται από την εσωτερική αγορά της ΕΕ, ενώ από αυτά τα 100 ευρώ η χώρα πληρώνει μόλις 0,65 ευρώ ως καθαρή συνεισφορά, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί στα 0,80 ευρώ, ως αποτέλεσμα του Brexit.

Ένας άλλος δημοφιλής υπολογισμός είναι πως οι Κάτω Χώρες πληρώνουν € 8 δισ. ετησίως στις Βρυξέλλες και λαμβάνουν € 1 δισ. σε επιδοτήσεις, άρα η καθαρή ζημιά είναι € 7 δισ. Αλλά, ο Ο Peter van Bergeijk, καθηγητής μακροοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Erasumus του Ρότερνταμ, υποστηρίζει ότι αυτός ο υπολογισμός αγνοεί το γεγονός ότι η ευημερία των Κάτω Χωρών αυξάνεται κατά 25 έως 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως χάρη στην εσωτερική αγορά.

Μέσα σε λίγες ώρες από την κυκλοφορία του ολλανδικού περιοδικού με το απροσδόκητο εξώφυλλο, κυκλοφόρησε και η ανώνυμη “απάντηση” από τις Βρυξέλλες με τα πρόσωπα της Φον Ντερ Λάιεν και του Πάολο Τζεντιλόνι στο πάνω μέρος της εικόνας, σε μια προσπάθεια να κινήσουν το γρανάζι της Ευρώπης και του Μαρκ Ρούττε σε χαλαρή στάση δίπλα σε μια ξανθιά, αντί μελαχροινής, κυρία που παίζει με το κινητό της.

Στους τίτλους του εξωφύλλου-παρωδία αναφέρεται: “Κανένα ευρώ σε χώρες που εκμεταλλεύονται την ιδιότητα του μέλους στην ΕΕ χωρίς να συμμερίζονται τις φιλοδοξίες της”, “Γιατί η ψήφος προς άχρηστους μπαμπουίνους δεν είναι καλή για την παγκόσμια ή την τοπική οικονομία” και ακόμη “Οι Λαϊκιστές χρειάζονται έναν εχθρό για να κρύψουν την ανικανότητά τους”.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Πως ο αναγκαίος συμβιβασμός για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής Οικονομίας θα είναι δύσκολος και οικονομικά και κοινωνικά και πολιτικά.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ  Ανταπόκριση Γιώργος Συριόπουλος

Μοιράσου το άρθρο: