Η Αφρική μπορεί να έχει αποφύγει, μέχρι στιγμής, τα χειρότερα από την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει ανησυχία ότι η ήπειρος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια «σιωπηλή επιδημία», εάν οι χώρες δεν δώσουν απόλυτη προτεραιότητα στα μέτρα υγιεινής, την αποστασιοποίηση αλλά και τις εξετάσεις για άμεσο εντοπισμό των κρουσμάτων.

Παρά το γεγονός ότι η Αφρική έχει ενισχυθεί σημαντικά σε ιατρικό και νοσηλευτικό εξοπλισμό μέσω του Π.Ο.Υ. και της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης, η έλλειψη εξετάσεων προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ, Δρ. Αντχάνομ Τένδρος, η Αφρική είναι η περιοχή με τις λιγότερες περιπτώσεις διάγνωσης κορονοϊού, που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1,5% του παγκόσμιου συνόλου και μόλις το 0,1% των θανάτων, εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Άλλωστε, μόνο το 19% των αφρικανικών χωρών έχουν πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου μολύνσεων και πρότυπα για το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή στις εγκαταστάσεις υγείας.

Ο ίδιος στάθηκε παράλληλα στην εμπειρία της Αφρικής στην αντιμετώπιση άλλων θανατηφόρων επιδημιών, γεγονός που μπορεί να την βοηθήσει να αυξήσει την ανταπόκρισή της στον κορονοϊό και να αποφύγει τον αντίκτυπο που έχει παρατηρηθεί σε άλλες χώρες μέχρι τώρα.

Όλα τα κράτη στην Αφρική, όπως ανέφερε, έχουν τώρα εφαρμόσει ένα σχέδιο ετοιμότητας και αντίδρασης, σε σύγκριση με μόλις δώδεκα σχέδια που εφαρμόζονταν τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Έτσι, ήδη 48 χώρες έχουν εφαρμόσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης και περιορισμών, σε σύγκριση με μόλις 25 χώρες πριν από 10 εβδομάδες, ενώ συνολικά 51 χώρες έχουν πλέον τη δυνατότητα εργαστηριακών εξετάσεων για την Covid-19, σε σύγκριση με 40 χώρες πριν από 10 εβδομάδες. Μάλιστα, από την περασμένη εβδομάδα, ο Π.Ο.Υ. έχει αποστείλει εκατομμύρια είδη προστατευτικού εξοπλισμού και εργαστηριακών δοκιμών σε 52 αφρικανικές χώρες.

Αν και οι αφρικανικές χώρες έχουν εφαρμόσει σχέδια ετοιμότητας και διαθέτουν εξοπλισμό, εξακολουθούν να υπάρχουν «κενά και τρωτά σημεία», με τους επιστήμονες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για πυρκαγιά που μαίνεται και μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο: