Με το μουσικό τους δημιούργημα, το βιωματικό τραγούδι «Ταξίδια», οι νέοι των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών συμμετέχουν και φέτος στο 3ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» (Reflection Of Disability in art, R.ο.Di.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2020, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

«Το τραγούδι «Ταξίδια» είναι μια ματιά στο παρελθόν και στις στιγμές του κάθε μέλους της ομάδας μας. «Οι συζητήσεις μας, άλλες φορές φέρναν χαμόγελα, νοσταλγία, μας ξαναγυρνούσαν πίσω στα παιδικά χρόνια, και κάποιες άλλες στιγμές έφερναν κούραση και ερωτηματικά και πολλά “γιατί»;», αναφέρουν οι υπεύθυνοι των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών, επισημαίνοντας ότι «το τραγούδι χαιρετά το παρελθόν και όλες τις στιγμές των νέων των ΚΔΑΠμεΑ, είτε καλές είτε κακές, και αφιερώνεται από όλους σε όλους, στην ομάδα, στη δύναμη των μελών και τις φιλίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους όλα αυτά τα χρόνια»

Όπως εξηγούν «Οι στίχοι του τραγουδιού φτιάχτηκαν από τους νέους των ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών και ο κάθε στίχος αντιστοιχεί σε μια εικόνα, σε ένα βίωμα που μοιράστηκε στην ομάδα το κάθε μέλος». (Μουσική επιμέλεια, διδασκαλια, πιάνο, μουσικοθεραπεύτρια: Νικολέτα Γκαμάγκαρη. Πιάνο, κιθάρα, ενορχήστρωση, μίξη ήχου: μουσικός Ανδρέας Ζωγόγιαννης. Μουσική διδασκαλία, μουσικοπαιδαγωγός: Έφη Πασχαλίδου).

Ο  δήμος Νεάπολης-Συκεών επιβεβαιώνει έμπρακτα, σταθερά και διαχρονικά την πεποίθησή του και τον στόχο του για ισότιμη κοινωνική ένταξη των πολιτών με αναπηρία στη τοπική κοινωνία και την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. «Αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε πολλά, δημιουργώντας ισχυρές κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, με στόχο την ισότιμη κοινωνική ένταξη των συμπολιτών μας με αναπηρία στην τοπική κοινωνία, τη δραστηριοποίησή τους, την επαγγελματική τους προοπτική και την αυτόνομη διαβίωσή τους. Από το πρώτο ΚΔΑΠμεΑ που ιδρύσαμε στη χώρα, συνεχίσαμε τη διεύρυνση του προγράμματος με δεύτερο ΚΔΑΠμεΑ και θα ακολουθήσει και τρίτο, με δράσεις και επαγγελματικά εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν δωρεάν περισσότερα από 100 άτομα. Και συνεχίζουμε να πορευόμαστε σε αυτό τον δρόμο που ξεκινήσαμε πριν από χρόνια και στον οποίο παραμείναμε παρά τις δυσκολίες, με την ίδια πίστη και δύναμη ψυχής» σημειώνει στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

«Αξιοποιώντας τη συνεργασία του δήμου μας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θα επιδιώξουμε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία που θα ανταποκρίνεται ακόμη περισσότερο στις ουσιαστικές ανάγκες των ατόμων αυτών, προκειμένου να αρθεί κάθε εμπόδιο στην καθημερινότητά τους και να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο η ένταξή τους στην κοινωνία», δηλώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παρή Γενίτσαρη, η οποία τον περασμένο Οκτώβρη υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας με το ΠΑ.ΜΑΚ.

Τα ΚΔΑΠμεΑ Νεάπολης και Συκεών παρέχουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους από τις 6 π.μ. έως τις 10 μ.μ., σε δύο βάρδιες από Δευτέρα έως Παρασκευή. Εξυπηρετούν στο σύνολο 100 άτομα από 5 χρονών και άνω και στελεχώνονται από ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, μουσικούς, γυμναστές, νοσηλευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς φροντιστές, οδηγούς και βοηθητικό προσωπικό. Η δια βίου εκπαίδευση των νέων σε αυτά υποστηρίζεται από ένα δομημένο και ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών αποτελούμενο από έμπειρους επαγγελματίες, ενώ, παράλληλα, σταθερά και συστηματικά, διοργανώνονται δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας στο θέμα της αναπηρίας μέσα από προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά και ενηλίκους.

ΠΗΓΗ: Δήμος Νεάπολης – Συκεών

Μοιράσου το άρθρο: