Οι ΗΠΑ καταγράφουν τον πιο βαρύ απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στον πλανήτη, ενώ η προεκλογική αντιπαράθεση φουντώνει. Με σχεδόν 100.000 νεκρούς επί συνόλου 1,6 εκατ. κρουσμάτων μόλυνσης, κατά την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού στοίχισε τη ζωή σε άλλους 638 ανθρώπους το προηγούμενο 24ωρο , όπου ο συνολικός απολογισμός έφθασε το βράδυ της Κυριακής τους 97.686 θανάτους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.641.585, σύμφωνα με αυτή τη σχολή ιατρικής που εδρεύει στη Βαλτιμόρη .

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανέφεραν σήμερα  με τη σειρά τους 1.622.114 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 26.229 κρουσμάτων σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό και ότι ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 1.047, και πλέον ανέρχεται σε 97.049.

Ο πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του σε αλλοδαπούς προερχόμενους από τη Βραζιλία, που έγινε πριν από δύο ημέρες η χώρα όπου καταγράφεται ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων  στον πλανήτη.

Όλοι οι μη Αμερικανοί που βρίσκονταν στη Βραζιλία ως και 14 ημέρες πριν αιτηθούν να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ θα βλέπουν στο εξής τα αιτήματά τους να απορρίπτονται, ξεκαθαρίζει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Το διμερές εμπόριο δεν αναμένεται να επηρεαστεί από το μέτρο αυτό, προστίθεται στο κείμενο.

Για την ώρα, η απαγόρευση αφορά μόνο τη Βραζιλία· οι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής θα αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση.

Ο Κορονοϊός έχει ρόλο και στο προεκλογικό κλίμα που επικρατεί στις ΗΠΑ εν όψη των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ρίχνει όλο του το βάρος στη δικαστική αμφισβήτηση της κίνησης της Καλιφόρνιας να εφαρμόσει την επιστολική ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σχολιάζει το Politico.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Καλιφόρνια, αλλά και σε παναμερικανικό επίπεδο μάχονται κατά των προσπαθειών των Δημοκρατικών για επέκταση της εξ αποστάσεως (επιστολικής) ψηφοφορίας  στην προεδρική εκλογή του Νοεμβρίου. Προειδοποιούν ότι η επιστολική ψηφοφορία αυξάνει τον κίνδυνο εκλογικής νοθείας.

Ο πρόεδρος Τραμπ ενίσχυσε την άσκηση αυτής της κριτικής μέσω μιας σειράς αναρτήσεων του στο Twitter μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και παραπόνων, υποστηρίζοντας ότι η επιστολική ψηφοφορία ευνοεί δυσανάλογα τους Δημοκρατικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,dpa,Reuters

Μοιράσου το άρθρο: