Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της Αγίας Σοφίας ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Φώφη Γεννηματά έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία κάνει λόγο για βέβηλη πράξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, έστω και με καθυστέρηση 8 μηνών.

«Εδώ και 8 μήνες ζητάμε επιτακτικά από την κυβέρνηση να διεκδικήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Ιούνιο του 2019, και να πρωτοστατήσει στον ευρωτουρκικό διάλογο» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τέθηκε το θέμα στο τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ερντογάν;» ρώτησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Να αναιρεθεί η πρωτοφανής απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητάει η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στην επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, χαρακτηρίζει βέβηλη πράξη της Τουρκίας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Τονίζει ότι η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει άμεσα με ουσιαστικές κυρώσεις σε βάρος της γειτονικής χώρας.

Κατεπείγουσα ερώτηση σχετικά με την απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπέβαλε προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Ζητείται από τον κ. Μπορέλ να τοποθετηθεί επί του θέματος

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην ερώτηση που κατέθεσε κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση-πρόκληση» και τονίζει ότι «η μετατροπή ενός Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, αποτελεί στοιχείο της εντεινόμενης προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης». Ζητεί από τον κ. Μπορέλ να τοποθετηθεί επί του θέματος αλλά και «απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα που αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926 που καθορίζουν τα σύνορα, την εξαγγελία γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις διεξαγόμενες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ».

Σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζητάει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Για επικίνδυνη κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα έκανε λόγο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: