Συνεδριάζουν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων προκειμένου να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα της νέας συνάντησης που είχαν σήμερα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα οι ασθενείς του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν το 85% της τιμής των εξετάσεών τους χωρίς να καταβάλλουν τη συμμετοχή 15% και στη συνέχεια καταθέτουν τα παραστατικά στον ΕΟΠΠΥ για να πληρωθούν. Εξαιρούνται οι ευπαθείς ομάδες ή ασθενείς που αντιμετωπίζουν κάποιο οξύ πρόβλημα υγείας, όπως οι καρκινοπαθείς

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση των διαγνωστικών κεντρων να ζητούν απ’ ευθείας αμοιβή από τους ασθενείς για το κόστος των εξετάσεων, τονίζοντας ότι πουθενά δεν προβλέπεται συμμετοχή των ασθενών 85% και διεκδίκηση του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.

Υπάρχει εκβιασμός της κοινωνίας, λύσεις υπάρχουν αλλά δεν τις θέλουν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σημειώνοντας ότι ο τρόπος που λειτουργούν είναι αντισυμβατικός και παράνομος, καθως με αυτή τη συμπεριφορά αυτή οδηγούνται στην καταγγελία των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, αναφέρει πως η υποβάθμιση και οι τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό, «στο μεν Δημόσιο δε μπορεί να κάνει ένα μεγάλο μέρος των εξετάσεων, στο δε ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα να υπόκειται τον εκβιασμό «πλήρωσε αλλιώς δεν έχει εξετάσεις».

Νέες προτάσεις του υπουργείου Υγείας

Με την ελπίδα να βρεθεί λύση που θα συμβάλλει ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων από την κινητοποίηση των ιδιοκτητών των διαγνωστικών κέντρων, συναντήθηκαν εκ νέου σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης και η Συντονιστική Επιτροπή των διαγνωστικών εργαστηρίων.

«Αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, το υπουργείο Υγείας κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης στην παρούσα χρονική συγκυρία» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε από τον Ανδρέα Ξανθό στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων, με στόχο να γεφυρώσει τις διάφορες και να εκτονώσει την κατάσταση, περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Μπορεί όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις.

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγινε σαφές πως «η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, θα δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταγγελία των συμβάσεων. Το ερώτημα είναι γιατί επιλέγεται αυτό το χρονικό διάστημα η σκλήρυνση της στάσης και ποιος ωφελείται από αυτήν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη

Σχετική είδηση: Διαγνωστικά κέντρα: Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους-Α. Ξανθός: Είναι παράνομο (video)

Μοιράσου το άρθρο: