Με ένα γεύμα εργασίας στο πολυτελές Hotel du Palais ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ντόναλντ Τραμπ έσπασαν τον πάγο λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος της G7 στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτζ.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν: «Είναι μία ευκαιρία για εμάς να συζητήσουμε πολλές κρίσεις. Θα συζητήσουμε για τη Συρία, την Ουκρανία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Πολλές από αυτές τις κρίσεις απαιτούν ισχυρό συντονισμό», ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως: Έχουμε πολλά κοινά ο Εμανουέλ κι εγώ. Είμαστε φίλοι εδώ και πολύ καιρό.

Μέχρι στιγμής όλα καλά. Ο καιρός είναι τέλειος, οι καλεσμένοι είναι φανταστικοί. Όλοι τα πάμε καλά. Θα πετύχουμε πολλά αυτό το Σαββατοκύριακο…»

Για μία δύσκολη σύνοδο έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προειδοποίησε με αντίποινα εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιβάλλει δασμούς στα γαλλικά κρασιά ενώ απέρριψε την πρόταση Τραμπ για επανεισδοχή της Ρωσίας στη G7.

Με τους ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη να διαφωνούν σε μία σειρά από κρίσιμα θέματα, όπως ο εμπορικός πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και το Ιράν, οι προσδοκίες- και από αυτή τη σύνοδο- είναι χαμηλές με τους αναλυτές να θεωρούν απώτερο στόχο την αποφυγή μιας διπλωματικής καταστροφής, ανάλογης με εκείνης της συνόδου της G7 στο Κεμπέκ πριν από ένα χρόνο όταν ο Τραμπ είχε συγκρουστεί με τους υπόλοιπους ηγέτες.

Παρ όλα αυτά, με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. `

Ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι: «Πρέπει να επενδύσουμε στην αναδάσωση παντού και να επιτρέψουμε στους αυτόχθονες λαούς, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους ντόπιους να αναπτύξουν τις κατάλληλες δραστηριότητες, προστατεύοντας τα δάση που χρειαζόμαστε.

Κι ενώ το Μπιαρίτζ παραμένει αποκλεισμένο με πάνω από 13.000 αστυνομικούς επί ποδός και ειδικούς ανακριτές έτοιμους ν αναλάβουν τους συλληφθέντες από τις διαδηλώσεις, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις γειτονικές πόλεις Αντάγε και Ιρούν για να διαμαρτυρηθούν κατά της οικονομικής και περιβαλλοντικής πολιτικής που ακολουθούν οι ισχυροί του πλανήτη.

Πηγή: EΡΤ1

 

Μοιράσου το άρθρο: