Σύνθεση προτάσεων θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, η Κουμουνδούρου είναι πιο κοντά στις προτάσεις του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ εκφράζεται η ελπίδα τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝΑΛ να μετακινηθούν από τη θέση τους, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα, που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου (…) που σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία», και ότι αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις.

Η πρώτη, της ΝΔ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος». «Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25)», υπογραμμίζεται.

Αναγνωρίζοντας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ανάγκη «να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια», ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι «θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία», θέτοντας ως «μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική».

Τέλος εκφράζει την ελπίδα «ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΙΝΑΛ, στο βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα.»

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: