Η συμφωνία για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή συμπίπτει με την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκτός από την Ελλάδα, ΚΑΙ η Κύπρος έχει ενημερώσει με επιστολές τους διεθνείς οργανισμούς για την τουρκική προκλητικότητα ενώ τόσο ο αμερικανός καθώς και ο γάλλος πρέσβης επεσήμαναν την ανάγκη να αποτελέσουν οι ενεργειακές έρευνες, ευκαιρία ειρήνης και ανάκαμψης. Εκτός από την Ελλάδα και η Κύπρος  έχει αντιδράσει έντονα στη στάση της Τουρκίας  ενημερώνοντας με επιστολές τους διεθνείς οργανισμούς ήδη από τα μέσα Ιουνίου όπως αποκαλύφθηκε. 

Έχουν αποσταλεί 2 επιστολές  προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η πρώτη επιστολή -όπως αποκάλυψε χθες ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης στο Κυπριακό «κανάλι 6»- έχει ημερομηνία 14 Ιουνίου 2019 και είναι του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία καταθέτει τρεις εναλλακτικές προτάσεις συνέχισης των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Στην επιστολή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει τρεις τρόπους με τους οποίους μπορεί να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι τρεις εναλλακτικές είναι:

-Συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία της Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέην Χολ Λουτ.

-Συνάντηση των δύο ηγετών στην παρουσία του ιδίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

-Συνέχιση της διαδικασίας με συνάντηση στην μορφή που έγινε στο Κράν Μοντανά.

Η δεύτερη επιστολή είναι της Κύπριας επιτετραμένης στον ΟΗΕ Πόλυς Ιωάννου με ημερομηνία 10 Ιουνίου 2019, με την οποία καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάζεις στον εναέριο χώρο της Κύπρου και στο FIR Λευκωσίας, καθώς και την παράνομη χρήση στους κλειστούς λιμένες κι αερολιμένες των κατεχομένων από την Τουρκία., στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Στην επιστολή επισυνάπτονται τέσσερα έγγραφα με αναλυτική καταγραφή των παραβιάσεων. Αυτή η δεύτερη επιαστολή, κυκλοφόρησε την Τετάρτη ως επίσημο έγγραφο της Γεν. Συνέλευσης και του ΣΑ του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει προαναγγείλει τις επόμενες κινήσεις του  «Γιαβούζ», σύμφωνα με τις οποίες το Τουρκικό γεωτρύπανο τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσει από τον κόλπο της Αττάλειας, όπου βρίσκεται μέχρις ώρας, με προορισμό τον «στόχο» γεώτρησης «Karpaz-1» στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Δηλώσεις των πρεσβευτών ΗΠΑ και Γαλλίας

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ  Τζέφρι Παϊατ και της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην Τουρκία.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Μοιράσου το άρθρο: