Στις 14:30 μετά το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω του μεγάλου αριθμού των ομιλητών.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή

Π. Σκουρλέτης: Η ΝΔ πρέπει να απαντήσει αν θέτει θέμα αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια

«Σήμερα, 4 χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, για πρώτη φορά από την Αριστερά, ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός αναδύεται. Η αντιπαράθεση θα είναι σαφής και προγραμματική. Ο καθένας εκεί πρέπει να απαντήσει στο μεγάλο δίλημμα: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, μιλώντας στην Ολομέλεια, σημείωσε ότι σήμερα η ψήφιση μίας ιστορικής συμφωνίας συμπίπτει με την ιστορική επέτειο ανάδειξης της για πρώτη φορά κυβέρνησης της Αριστεράς.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε πολλές φορές στη ΝΔ, σχολιάζοντας τη χθεσινή παρουσία του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση στη Βουλή.
«Η ΝΔ όσες πιρουέτες και συμψηφισμούς και αν κάνει, πρέπει να απαντήσει στο αμείλικτο ερώτημα: Υιοθετώντας το σύνθημα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», θέτει σήμερα θέμα αλλαγής συνόρων στη Βαλκανική; Θέτει θέμα αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών που προσδιόρισαν αυτά τα σύνορα;» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Όσο ανεύθυνοι και αν είστε, όσο και αν πολιτευόσαστε χάριν της ψηφοθηρίας ή των ισορροπιών που θέλετε να κρατήσετε στο εσωτερικό του κόμματός σας, μετά την εισβολή όλων των ακροδεξιών στελεχών, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, δεν μπορείτε να αφήσετε αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα» πρόσθεσε και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η χθεσινή τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη στη Βουλή, «σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με μια τοποθέτηση εθνικιστικού χαρακτήρα» αλλά δυστυχώς «ο πρόεδρος της ΝΔ, χθες άφησε πολύ μεγάλο χώρο στον εθνικισμό».
«Μέρα με την ημέρα ένα μεγάλο κόμμα, αυτό της δεξιάς παράταξης της ΝΔ, μεταλλάσσεται και γίνεται ένα κόμμα που ανοίγει τον δρόμο στην ακροδεξιά, ανοίγει τον δρόμο στις πιο ακραίες εθνικιστικές προσεγγίσεις» επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε πως αυτό το κλίμα «προσπάθησε να το μαζέψει την πρώτη μέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, με έναν διαφορετικό λόγο, και κάνα δύο άλλοι βουλευτές προσπάθησαν να δημιουργήσουν άλλες ισορροπίες».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επεφύλασσε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η ΝΔ αντέδρασε στα γεγονότα του συλλαλητηρίου της περασμένης Κυριακής. «Ακόμα και σε αυτά τα επεισόδια που δεν έχουν προηγούμενο, τις επιθέσεις που έγιναν στη Βουλή, τις καταδικάσατε γενικά και αόριστα. Δεν είναι έτσι όμως. Αυτές οι επιθέσεις έχουν υπογραφή, έχουν ονοματεπώνυμο! Είναι οπαδοί της Χρυσής Αυγής, του νεοφασισμού, του ναζισμού! Γιατί δεν το λέτε αυτό; Τι είδους ισορροπίες επιδιώκετε; Πώς μπορείτε να πολιτεύεστε έτσι χωρίς να υψώνετε σαφή τείχη σε αυτές τις επικίνδυνες απόψεις;» είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.
«Σήμερα ψηφίζεται μια ιστορική συμφωνία, που συμπίπτει με την ιστορική επέτειο της ανάληψης της διακυβέρνησης, για πρώτη φορά, αυτής της χώρας από την Αριστερά, με δημοκρατικό τρόπο. Είναι 25 Γενάρη. Σήμερα κλείνουν 4 χρόνια από τότε που η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε μια επίπονη προσπάθεια» ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Η έξοδος από τα μνημόνια, η Συμφωνία των Πρεσπών επέφεραν μεγάλες ανακατατάξεις στην κοινωνία και στον πολιτικό χάρτη, δημιούργησε δρόμους μιας νέας πολιτικοποίησης και σήμερα ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός αναδύεται και εκεί η αντιπαράθεση θα είναι σαφής και προγραμματική. Ο καθένας εκεί πρέπει να απαντήσει στο μεγάλο δίλημμα: Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω».

Σπ. Δανέλλης: Στην ψηφοφορία θα είμαι με τους Έλληνες

Στη δικιά μου συνείδηση είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι στην αποψινή ψηφοφορία θα είμαι με τους Έλληνες. Λυπάμαι για τους Λακεδαιμονίους που μοιραία θα απουσιάζουν, τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Δανέλλης επιτέθηκε στη ΝΔ καταλογίζοντας της υποκριτική, αδιέξοδη, κοντόφθαλμη και δημαγωγική πολιτική, ενώ την κατηγόρησε ότι ξαναγυρνά στη καταστροφική πολιτική του μοιραίου κ. Σαμαρά. «Τον αλυτρωτισμό δεν τον φοβάσαι αν δεν φτιάξεις αλυτρωτιστές. Εμείς είμαστε οι γνήσιοι πατριώτες που όχι μόνο δεν δίνουμε τη Μακεδονία, αλλά την παίρνουμε πίσω ικανοποιώντας το μείζον για εμάς, που είναι, σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις», υπογράμμισε ο κ. Δανέλλης και πρόσθεσε: «Τα θέματα της συνείδησης δεν αποτελούν αστεία διεκδίκηση. Αν τώρα αρνηθούμε την κύρωση της Συμφωνίας θα γίνουμε αποσυνάγωγοι της Δύσης που όλο το δημοκρατικό τόξο, πλην ΚΚΕ, ομνύουμε».

Χρ. Σπίρτζης: Ο δικός μας πατριωτισμός βασίζεται στην ειρήνη»

«Από τη συζήτηση στη Βουλή αναδείχθηκε ότι συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Συγκρούεται το χθες με το σήμερα, αναμετράται η σύγχρονη Ελλάδα, που γίνεται πρωτοπόρος στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την Ψωροκώσταινα της μιζέριας», είπε ο Χρίστος Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Το δικό μας όραμα για τη χώρα, για τα Βαλκάνια, για τους λαούς μας, είναι να δημιουργήσουμε στη γειτονιά μας τις συνθήκες που υπάρχουν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. «Ο δικός μας πατριωτισμός βασίζεται στην ειρήνη. Βασίζεται στο να υπάρχει μηδενικό αίσθημα ανασφάλειας των συμπολιτών μας, που μένουν, που κατοικούν εκεί», είπε επίσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και αναφέρθηκε στον τομέα ευθύνης του σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.»

Δευτερολογία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά
Να επιληφθεί για τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος σχετικά με παρεμβάσεις συμβούλων του σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις κάλεσε τη Δικαιοσύνη η Φώφη Γεννηματά. «Δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας να παρέμβει; Ούτε για όσα είπε ο πρώην συνεταίρος σας στο Υπουργικό Συμβούλιο για χρηματοδοτήση από τον Σόρος;», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού για τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που «δεν σας αφορά. Εκτίθεστε και εκθέτετε ορισμένους» ανέφερε η κ. Γεννηματά και υπογράμμισε πώς μπορεί ο κ. Τσίπρας να είχε στο νου να διαλύσει κόμματα με τη τακτική που ακολούθησε αντί της απαραίτητης εθνικής συνεννόησης, όμως δεν θα το πετύχει με τη Κεντροαριστερά. «Πολλοί είναι «καμένοι» από τη συνεργασία μαζί σας. Ο κ. Αλαβάνος, ο κ. Βαρουφάκης. Με τη Κεντροαριστερά δεν θα τα βγάλετε πέρα. Επαναλαμβάνω λοιπόν: Go back κ. Τσίπρα! Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά!» επανέλαβε η κ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ξανά ότι η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πράξη εθνικής ευθύνης και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είπε συνειδητά ψέματα:
-Πρώτον για τη συμφωνία της Αχρίδας, η οποία, όπως είπε η κ. Γεννηματά, αφορά σε εσωτερική υπόθεση των Σκοπίων και δεν είχε καμία ανάμειξη η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.
– Δεύτερον, ότι η ονομασία FYROM δεν καθιερώθηκε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που συνήψε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά είχε καθιερωθεί ως προσωρινή ονομασία από τον Απρίλιο του 1993 επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη.

Ν. Ξυδάκης: Τα κόμματα διαλύονται όταν δεν έχουν τίποτα να πουν

«Τα κόμματα διαλύονται όταν δεν έχουν τίποτα να πουν». Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σχολιάζοντας τις κατηγορίες της προέδρου της ΔΗΣΥ Φώφης Γεννηματά ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διαλύσει το κόμμα της. «Η κ. Γεννηματά ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού ωστόσο σε τίποτα προσωπικό δεν αναφέρθηκε. Πήρε το λόγο λόγω της χθεσινής αδύναμης παρουσίας της και υπερασπίστηκε το καταρρέων κόμμα της. Είναι φυσικό και κατανοητό. Όλα όσα είπε ότι ο πρωθυπουργός ότι θέλει να διαλύσει το κόμμα της δεν ισχύουν. Τα κόμματα διαλύονται κ. Γεννηματά όταν δεν έχουν τίποτα να πουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης.

Ολ. Τελιγιορίδου: Μαθήματα πατριωτισμού ούτε κάνω ούτε δέχομαι

«Με τη Συμφωνία που κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολά μας και τον πολιτισμό μας. Πρώτη φορά, μετά από προσπάθεια αυτής της ελληνικής κυβέρνησης, αναγνωρίζουν οι γείτονές μας ότι η γλώσσα τους είναι σλαβομακεδονική. Για πρώτη φορά, εγγράφως και επίσημα, παραδέχονται ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα». Αυτό τόνισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για «υποκρισία και μικροκομματικούς τακτισμούς σε βάρος των εθνικών συμφερόντων’.

Μ. Βορίδης: Έχουμε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας

«Είστε μόνοι σας στην ιστορία σε αυτό! Καμία εθνική γραμμή, καμία εθνική συναίνεση, καμία εθνική πολιτική! Η δική σας στάση είναι! Θέλατε Μακεδονία σκέτο! Είστε κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας! Και τόσες μέρες η επιχειρηματολογία σας είναι πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς! Πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς!», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.
«Συμπληρώνονται σήμερα 4 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που κοροϊδέψατε τον ελληνικό λαό, τάζοντάς του ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα επαναφέρετε τη 13η σύνταξη και τη 14η, ότι θα αυξήσετε τον κατώτατο μισθό. Οι Έλληνες σας πίστεψαν, οι Έλληνες σας εξέλεξαν γι’ αυτό, δεν πήραν τίποτα, τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους, τσακίσατε όλες τις παραγωγικές τάξεις στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά τι τους δίνετε για δώρο που σας πίστεψαν, την τετραετία; Το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας τους δίνετε! Αυτή είναι η πραγματικότητα!» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης.

Μετωπική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων», τόνισε στην χθεσινή συζήτηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υποκρισία, διχαστικό λόγο και ένδεια επιχειρημάτων.

Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα, που έχει ήδη ακυρωθεί στη συνείδηση του λαού και εθνικό λάθος, που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της χώρας, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και διαμήνυσε ότι εφόσον αναλάβει πρωθυπουργός θα θέσει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ.

Η κυβέρνηση παρέδωσε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας, σημείωσε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Λέμε όχι σ’ αυτήν τη συμφωνία, και στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ομάδα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής, επεξεργάζεται τη διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι οι Έλληνες θα μιλάνε για την μαύρη νύχτα, και για προδοσία ιστορίας αιώνων

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών παύει η μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από τους γείτονές μας, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Χρέος της επόμενης Βουλής είναι να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ψηφίζω την κύρωση της Συμφωνίας, αψηφώντας το κομματικό κόστος, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σχετικές ειδήσεις: 

Μοιράσου το άρθρο: