Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι παρελήφθησαν σήμερα από την Άγκυρα τα πρώτα τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.»Η θέση μας δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο εκτελών χρέη υπουργού άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ.

Ο Μαρκ Έσπερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 30 λεπτών με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ με τον οποίο συζήτησε την αγορά αυτή.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Ακάρ είπε στον Έσπερ ότι η τουρκική κυβέρνηση αξιολογεί ακόμη την προσφορά να αγοράσει το αμερικανικό αμυντικό σύστημα Patriot. Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε επίσης ότι η αγορά των S-400 δεν σημαίνει, κατά κανένα τρόπο, ότι η Άγκυρα αλλάζει στον στρατηγικό προσανατολισμό της. Πρόσθεσε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν εξυπηρετεί ούτε τις δύο χώρες, ούτε το ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην άφιξη της πρώτης παρτίδας με τρία ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη, όπως θα γίνει και η δεύτερη, ενώ για την τρίτη παρτίδα ανακοίνωσε ότι αυτή περιλαμβάνει και 120 πυραύλους που θα μεταφερθούν με ρωσικά πλοία. Ήδη Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν περάσει από εκπαίδευση στο χειρισμό του αντιαεροπορικού συστήματος.

Η παράδοση του πρώτου φορτίου του εξοπλισμού έγινε στη στρατιωτική βάση Μιρτέντ λίγο έξω από την Άγκυρα και θα συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες.

Στις αρχές Ιουνίου το Πεντάγωνο είχε θέσει τελεσίγραφο στην Άγκυρα ότι έχει στη διάθεσή της μέχρι τις 31 Ιουλίου για να παραιτηθεί από την αγορά των ρωσικών πυραύλων, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί πλήρως από το πρόγραμμα των F-35 στο οποίο συμμετέχει.

Το σύστημα θα βρίσκεται εν λειτουργία ως τις 10 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε παράλληλα η Άγκυρα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου, υπάρχει νευρικότητα στην Τουρκία σχετικά με την αντίδραση ων Ηνωμένων Πολιτειών. ‘Αλλοι θεωρούν ότι θα υπάρξουν κυρώσεις, άλλοι ότι ο N. Τράμπ θα καθυστερήσει για ένα τρίμηνο τις όποιες αποφάσεις δίνοντας το χρόνο στην Τουρκία να κάνει τις διπλωματικές της κινήσεις.

Πτώση κατά 0,6% κατέγραψε νωρίτερα η τουρκική λίρα, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πιθανές αμερικανικές κυρώσεις αφού το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τα πρώτα τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Η πρώτη αντίδραση από το ΝΑΤΟ

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί, δήλωσε πως η συμμαχία «ανησυχεί» για την παράδοση των ρωσικών πυραύλων στην Τουρκία. «Η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεών μας έχει ουσιαστική σημασία για την πραγματοποίηση των επιχειρήσεων και των αποστολών μας», εξήγησε.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος οι ρώσοι αξιωματικοί, που θα εκπαιδεύσουν τους τούρκους στρατιωτικούς στους S-400, να μπορέσουν ταυτόχρονα να διεισδύσουν στα τεχνολογικά απόρρητα του νέου «αόρατου» αμερικανικού αεροπλάνου F-35, το οποίο θέλει επίσης να αποκτήσει η Τουρκία.

Στις αρχές Ιουνίου το Πεντάγωνο είχε θέσει τελεσίγραφο στην Άγκυρα ότι έχει στη διάθεσή της μέχρι τις 31 Ιουλίου για να παραιτηθεί από την αγορά των ρωσικών πυραύλων, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί πλήρως από το πρόγραμμα των F-35 στο οποίο συμμετέχει.

«Κίνδυνος κυρώσεων και από την ΕΕ για τις παράνομες εξωρύξεις»

«Οι τούρκοι ηγέτες πιστεύουν ότι μπορούν να υποχρεώσουν την Ουάσινγκτον να είναι πιο συμβιβαστική απέναντι στα τουρκικά συμφέροντα», ωστόσο υπάρχει και δεύτερο μέτωπο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση  σχεδιάζει να επιβάλει στην Άγκυρα κυρώσεις για τις «παράνομες» εξορυκτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου, υπενθυμίζουν Ευρωπαίοι αναλυτές του ομίλου  German Marshall Fund.

Όμως ο Ερντογάν είχε δηλώσει στα τέλη Ιουνίου, αφού είχε συναντήσει τον  Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στη Ιαπωνία, πως δεν φοβάται να εκθέσει τη χώρα του στον κίνδυνο των κυρώσεων αγοράζοντας τους πυραύλους S-400.

Σύμφωνα με τον Νικ Χέρας του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, το σύστημα S-400 «αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού όσον αφορά την αντιαεροπορική αμυντική στρατηγική της Τουρκίας».

«Δεν είναι μυστικό ότι ο Ερντογάν θέλει να κάνει την Τουρκία μια ευρασιατική δύναμη, πράγμα που προϋποθέτει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα από τη μια πλευρά και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη», πρόσθεσε. «Δεν είναι σίγουρο πως η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στο αμερικανικό στρατόπεδο».

Για τον Νίκολας Ντάνφορθ του German Marshall Fund, η αγορά αυτών των πυραύλων μεταφράζει μια βούληση της Άγκυρας να υιοθετήσει «μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να επανεξετάσει τους όρους της σχέσης της με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: