(AP Photo)

Συνεχίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες μέρα και νύχτα τα σωστικά συνεργεία στην ισοπεδωμένη, Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία, παρά το ότι μετρούν πάνω από 60 ώρες από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Στη συνοικία Σουρσουρού της Ελαζίγ, όπου βρίσκεται η κάμερα της ΕΡΤ, συγγενείς αγνοουμένων εξακολουθούν να ελπίζουν για ένα θαύμα. Τα μπάζα μεταφέρονται με προσοχή, καθώς έχει επιβεβαιωθεί ότι βρίσκονται καταπλακωμένοι τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι, χωρίς ωστόσο να δίνουν σημεία ζωής. Στην ΕΡΤ μίλησε το πρωί ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν πιθανότητες 40% για 5 Ρίχτερ στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικών Έργων Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι οι αρχές έχουν αρχίσει την κατεδάφιση 22 κτιρίων στην Ελαζίγ.

Πλάνα από την κατεδάφιση ενός εκ των κτηρίων φαίνονται στο παρακάτω βίντεο. Πρόκειται για ένα κτήριο στη συνοικία Σουρσουρού το οποίο πήρε κλίση και οι αρχές προχώρησαν σε ελεγχόμενη κατάρρευση για να μην απειληθούν παρακείμενα κτίσματα.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί ανέρχονται σε 39 και πάνω από 1600 είναι οι τραυματίες. Μέσα στη νύχτα οι ομάδες διάσωσης, που δίνουν μάχη στους -4 βαθμούς Κελσίου, βρήκαν τρεις ανθρώπους νεκρούς κάτω από τόνους μπάζα. Έχουν απεγκλωβίσει ζωντανούς 45 ανθρώπους από τα χαλάσματα, από την Παρασκευή το βράδυ, ανάμεσά τους μια μάνα με το 5χρονο κοριτσάκι της.

Η γη εξακολουθεί να τρέμει -έχουν καταγραφεί 780 μετασεισμοί- ωστόσο ο μεγάλος μετασεισμός δεν έχει ακόμα συμβεί. Από το Σάββατο που σημειώθηκε μια δόνηση 5,1 ρίχτερ δεν έχει συμβεί άλλη πιο ισχυρή, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες σε σχέση με την εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας.

Οι κάτοικοι έχουν λάβει οδηγίες να μην κοιμηθούν ακόμα στα σπίτια τους και περνούν τις νύχτες στις σκηνές παρά τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και αθλητικά κέντρα και περισσότερες από 5000 σκηνές έχουν στηθεί στην πόλη για να στεγάσουν τους σεισμοπαθείς.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου 1.000 προσωρινά σπίτια θα ανεγερθούν, ενώ αυτή τη στιγμή σχολεία και τεμένη χρησιμοποιούνται ως καταφύγια. Η ανέγερση περίπου 2.000 νέων σπιτιών στην πληγείσα επαρχία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Σοϊλού: «Ετοιμαζόμαστε για σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη»

Στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριανα Φερεντίνου, η ανησυχία είναι ιδιαίτερα αισθητή μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι «ετοιμαζόμαστε για σεισμό των 7,5 Ρίχτερ». «Ξέρουμε ότι θα έρθει αργά ή γρήγορα, προσπαθούμε να ετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Έχουμε κάνει πολλές προετοιμασίες», είπε.

Παρά το ότι ο φονικός σεισμός της Παρασκευής δεν προήλθε από το ρήγμα της Ανατολίας που επηρεάζει την Κωνσταντινούπολη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η ενεργοποίησή του, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μάθουν να ζουν με τους σεισμούς.

Πηγή ΕΡΤ, Αποστολή-Ελαζιγ: Μ. Σταθοπούλου, Ανταπόκριση-Κωνσταντινούπολη: Αρ. Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο: