Φωτογραφία αρχείου - AP Photo/Olivier Matthys

Στους δρόμους των Βρυξελλών βγήκαν εκατοντάδες αστυνομικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κατηγορίες εναντίον τους για βίαιη συμπεριφορά και ρατσισμό, οι οποίες – όπως λένε – έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Συμβολικά, οι αστυνομικοί, οι περισσότεροι με πολιτική περιβολή, έριξαν τις χειροπέδες τους στο έδαφος μπροστά τους, αφότου παρατάχθηκαν ώστε να σχηματίσουν τιμητικό άγημα μπροστά από τα Δικαστήρια.

Σε ανάλογη ενέργεια προέβησαν συνάδελφοί τους σε διαδήλωση στη Λιέγη, η οποία διοργανώθηκε μέσω Facebook, με την ονομασία «Κίνημα Ενοποίησης Αστυνομικών» (Police Unifying Movement), ανεξάρτητα από τα συνδικάτα του κλάδου.

Στη Λιέγη, όπως και στις Βρυξέλλες, οι διαδηλωτές ανέρχονταν περίπου σε 300. Η συνολική δύναμη του αστυνομικού σώματος στο Βέλγιο αριθμεί περίπου 50.000 αστυνομικούς.

Αλληλεγγύη στο νέο Κίνημα εξέφρασε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λιέγης Κριστιάν Μποπέρ. Έκανε λόγο για σήμα συναγερμού, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις σημερινές «δυσκολίες» του επαγγέλματος.

Στις Βρυξέλλες, η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα εχθρικό απέναντι στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγορούν για «κακοποίηση αστυνομικών» μέσα από τη «γενίκευση» ορισμένων κατακριτέων συμπεριφορών.

«Όχι, η βελγική αστυνομία δεν είναι η αμερικανική αστυνομία, πρέπει να σταματήσουμε να γενικεύουμε, η πλειονότητα των αστυνομικών κάνουν τη δουλειά τους πολύ καλά. Η υπόθεση Φλόιντ είναι σκανδαλώδης αλλά είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε ο επιθεωρητής Βενσάν ντε Κλερκ, ένας από τους ελάχιστους διαδηλωτές που συμφώνησαν να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από ασφυξία όταν λευκός αστυνομικός τον ακινητοποίησε με το γόνατο στον λαιμό, στα τέλη Μαΐου στις ΗΠΑ, προκάλεσε παγκόσμιο κύμα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις στόχευαν και στο αποικιακό παρελθόν ορισμένων χωρών, όπως το Βέλγιο και η Αγγλία.

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 10.000 άνθρωποι με το σύνθημα “Black Lives Matter”. Μετά τη διαδήλωση ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις σε κοντινή γειτονιά, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έρχονται σε αντιπαράθεση με διαδηλωτές.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Μοιράσου το άρθρο: