Η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα σε οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, συζητείται αυτή την ώρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Είναι το πρώτο συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Φινλανδικής Προεδρίας, με συμμετοχή του Έλληνα υπουργού, Νίκου Δένδια.

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας επεξεργάστηκαν η Κομισιόν με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, που δεν αναμένεται να τροποποιηθούν, η ΕΕ θα δηλώσει ότι παγώνει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, ότι θα αναστείλει τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 144 εκατομμυρίων Ευρώ στο πλαίσιο της προενταξιακής βοήθειας για το 2019, ότι θα αναστείλει τη συμφωνία αεροπορικής σύνδεσης και ακόμη ότι παγώνει τη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα που υλοποιούνται με την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

Ακόμη, η Ένωση αναμένεται να δηλώσει ετοιμότητα για τη λήψη «στοχευμένων μέτρων», αν το κρίνει απαραίτητο.
Τα «στοχευμένα μέτρα» για την ώρα δεν προσδιορίζονται. Ωστόσο, όταν η ΕΕ μιλά για «στοχευμένα μέτρα» εννοεί κυρώσεις εναντίον εταιριών και προσώπων, που στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπλέκονται με παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η διατύπωση της φράσης «στοχευμένα μέτρα» αποτέλεσε αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Λευκωσίας με τη στήριξη της Αθήνας και εταίρων, καθώς ορισμένες χώρες ήθελαν να αποφύγουν συγκεκριμένο προσδιορισμό αφήνοντας ανοικτή τη διατύπωση για ενδεχόμενα «επιπρόσθετα μέτρα».

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται μέτρα έναντι χώρας σε προενταξιακό καθεστώς, ενώ το λεκτικό της Ένωσης έναντι των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν αφήνει ασάφειες, καθώς σε όλους τους τόνους οι διπλωμάτες τονίζουν πως «η δραστηριότητα της Τουρκίας για τις εξορύξεις είναι παράνομες, θέλουμε να τις σταματήσει. Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.»

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: