Ζ. Τζηκαλάγιας: «Η διέξοδος για την Καστοριά είναι ο τουρισμός»

Ζ. Τζηκαλάγιας: «Η διέξοδος για την Καστοριά είναι ο τουρισμός»

«Δύο μεγάλα έργα θα ολοκληρωθούν το 2023 στην Καστοριά, η σύνδεση με το φυσικό αέριο και η σήραγγα της Κλεισούρας«, δήλωσε στην ΕΡΤ Φλώρινας ο βουλευτής ΝΔ Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, μιλώντας για τον στρατηγικό σχεδιασμό για την περιοχή της Καστοριάς.  «Δεν υπάρχει πιο ορεινή περιφέρεια στην Ελλάδα από τη Δυτική Μακεδονία και γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή, να έρθει το φυσικό αέριο και μάλιστα, όσο γίνεται νωρίτερα. Γίνεται προσπάθεια, το καλοκαίρι του 2023, τα σπίτια κι επαγγελματικοί χώροι στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό και στους Μανιάκους, να έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο.» 

Ταυτόχρονα, αναμένεται το 2023, να έχει κατασκευαστεί η σήραγγα της Κλεισούρας, είπε ο βουλευτής, προσθέτοντας πως «το έργο είναι αποτέλεσμα έντονης προσπάθειας εμού και άλλων από την Καστοριά και δεν αφορά μόνο την Καστοριά, καθώς θα συνδέσει τις περιοχές Εορδαίας και Αμυνταίου με την Καστοριά και θα μπορεί κανείς να φτάνει σε 40 λεπτά από την Κλεισούρα στο Αμύνταιο, όλες τις εποχές του χρόνου. Αυτή η επικοινωνία θα συνδράμει στον στρατηγικό σχεδιασμό που έχουμε εδώ και χρόνια, να μπορεί επιτέλους η Δυτική Μακεδονία να έχει καθημερινή αεροπορική σύνδεση. Θα είναι τέτοια τα δεδομένα που θα προκύψουν, που θα δικαιολογούν την σύνδεση Καστοριά- Αθήνα, όπως συμβαίνει και με τις άλλες περιφέρειες της χώρας».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην αιφνίδια παύση της λιγνιτικής παραγωγής, σε αντιπαράθεση με την πτώση της παραγωγικής διαδικασίας της γούνας στην Καστοριά, «η οποία δεν ήταν αιφνίδια, υπήρχε μια πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια και εκμηδενίστηκε φέτος, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Προσωπική μου άποψη, την οποία εκθέτω εδώ και χρόνια παρά το ότι δεν είναι αρεστή σε κάποιους», είπε, «είναι ότι, δυστυχώς η γούνα δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ, εκεί που ήτανε. Θα συνεχίσει να υπάρχει, αλλά θα μπορεί να δίνει δουλειά και προοπτική οικονομική –επαγγελματική, σ΄ ένα πολύ μικρότερο ποσοστό του πληθυσμού, επομένως πρέπει να αναζητήσουμε άλλες διεξόδους και η διέξοδος που πρέπει να αναζητήσει η Καστοριά, είναι ο τουρισμός. Η ανάπτυξη του τουρισμού έχει πολλά περιθώρια».

Ο κ. Τζηκαλάγιας τόνισε την αναγκαιότητα λειτουργίας του συνοριακού σταθμού στο Λαιμό του Δήμου Πρεσπών. «Κάνω επίμονη προσπάθεια, σε συνεργασία με τον βουλευτή

συνοριακή διάβαση Λαιμού Πρεσπ

Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη, να ανοίξει η διάβαση στο Λαιμό Πρεσπών. Το έχω εξηγήσει και στον πρωθυπουργό και στον Υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο είχα συνάντηση, είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει, γιατί θα φέρει εύκολα τους κατοίκους του νοτίου τμήματος των βορείων γειτόνων μας, στη Δυτική  Μακεδονία», είπε, και πρόσθεσε πως «έχουμε δυνατές ξενοδοχειακές υποδομές – ο νομός Καστοριάς έχει 3.000 κλίνες, την περσινή χρονιά όμως είχε μόνο 20.000 αφίξεις, ενώ η Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, είχε 180.000. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν κάνουμε καλά όλα αυτά τα χρόνια και αν κάνουμε αυτό που πρέπει, μπορούμε να δώσουμε διέξοδο σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού«.

www.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS