«Μέρες Βιβλίου» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

«Μέρες Βιβλίου» στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Η απόλαυση της ανάγνωσης καθημερινά στις εκπομπές του Δεύτερου σε συνεργασία με το περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες oanagnostis.gr

Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου οι παραγωγοί του Δεύτερου ανοίγουν τα μικρόφωνα τους στους συγγραφείς και τα βιβλία και φιλοξενούν νέα μυθιστορήματα, αποκαλυπτικά ιστορικά δοκίμια, συναρπαστικές βιογραφίες, ποίηση, βιβλία που έγιναν ταινίες, παιδική λογοτεχνία, δημιουργική ανάγνωση, βιβλιοθήκες και αρχεία.

Μέσα από τις σελίδες του Δεύτερου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ( Facebook και Instagram ) όλη την εβδομάδα θα τρέχουν διαγωνισμοί και δωροθεσίες νεών τίτλων με την συνεργασία εκδοτικών οίκων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρώτης εβδομάδας 14-20 Δεκεμβρίου 2020:

Ο Δημήτρης Μεϊδάνης στην #ΠρώτηΚαλημΕΡΑ, 06:00-08:00 το πρωί, παρουσιάζει καινούριες κυκλοφορίες, κάνει δωροθεσίες και διαγωνισμούς με έπαθλο βιβλία από πλήθος εκδοτικών οίκων. Οι παρουσιάσεις για την πρώτη εβδομάδα: Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, Μίμης Ανδρουλάκης, «Μπλε λουλούδι. Αναμνήσεις από το 2048», Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, Βασίλης Βασιλικός, «Ο άνθρωπος με το άδειο»Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, Λένα Διβάνη, «Το πικρό ποτήρι: Ο Καποδίστριας, η Ρωξάνδρα και η Ελλάδα»Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, Δημήτρης Σωτάκης, «Ο μεγάλος υπηρέτης», Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, Γιάννης Ξανθούλης «Ζωή μέχρι χθες».

Στο τέλος της εκπομπής θα παρουσιάζεται και το… «βιβλιοπρόγραμμα» της υπόλοιπης μέρας.

Στις 08:00 η «Κόκκινη Σβούρα», το τρίλεπτο ένθετο του Δεύτερου με την Ιωάννα Νιαώτη θα εξειδικευθεί στο Παιδικό Βιβλίο με πολλές δωροθεσίες για τους μικρούς φιλαναγνώστες ακροατές, αλλά και όσους νιώθουν ακόμη παιδιά.

Στη συνέχεια η Μαρία Κοζάκου στο Transistor, 8:00-10:00, επιμελείται και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στα ebooks. Την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, θέτει το ερώτημα «Έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο;» στον Γιάννη Μπασκόζο και τον Νίκο Μπακουνάκη σε ένα ραδιοφωνικό – αναγνωστικό τραπέζι.

Η Ελένη Γιαννοπούλου στην εκπομπή της «Άλλη μια μέρα» 10:00-12:00, επιμελήθηκε και παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην ελληνική ποίηση και την Τετάρτη συντονίζει ραδιοφωνική συζήτηση με την Βαρβάρα Ρούσσου (καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ), την ποιήτρια Μαρία Τοπάλη για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής ποίησης.

Την αναγνωστική σκυτάλη παίρνει ο Μιχάλης Γελασάκης στις «Αδέσποτες Νότες», 12:00-14:00, παρουσιάζοντας την πρώτη γραμμή του ελληνικού μυθιστορήματος με καθημερινές συνεντεύξεις λογοτεχνών πρώτης γραμμής και δωροθεσίες σχετικών τίτλων τελευταίας εσοδείας.

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ο Μιχάλης Γελασάκης συζητά με τον Γιάννη Μπασκόζο και την Βάσια Τζανακάρη γιατί «Κάτι συμβαίνει εδώ» με επίκεντρο την Νεότερη ελληνική λογοτεχνία.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου φιλοξενείται στην εκπομπή η Μαρία Μανωλέλη και την Παρασκευή 18 ο Νίκος Δαβέττας.

Η Έλενα Διάκου στο «Ημερολόγιο Καταστρώματος», 15:00-16:00, παρουσιάζει τη «Δημοσιογραφική… πένα. Βιβλία γραμμένα από δημοσιογράφους».

Γιάννης Παντελάκης «Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας», Κυριακή Μπειόγλου «Λίγο ακόμα μαζί», Παντελής Μπουκάλας «Υποθέσεις ΙΙ», Γιάννης Τριάντης «Ούτε τύμπανα ούτε τρομπέτες», ενώ θα μεταδοθεί και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Δελαστίκ «Η δημοσιογραφία ως τέχνη».

Ο Πάνος Χρυσοστόμου και οι «Ροκ Συναναστροφές», 16:00-17:00, φέρνει τα βιβλία στον κινηματογράφο και αντίστροφα, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα βιβλία που έγιναν ταινίες και τις Ταινίες που έγιναν βιβλία.

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, πάμε «Με τα μάτια στο μέλλον». Από την «Οδύσσεια του διαστήματος» μέχρι το «Blade Runner» και τα άλλα, μερικές από τις σπουδαιότερες και κατά γενική ομολογία καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες που βασίστηκαν σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας.

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου μιλάμε για ταινίες που βγήκαν τελικά… καλύτερες από τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν. Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου θυμόμαστε ταινίες που ήταν χειρότερες από τα βιβλία στα οποία βασίστηκαν και συγγραφείς που εξοργίστηκαν ή απλώς θύμωσαν με το αποτέλεσμα της κινηματογραφικής μεταφοράς των έργων τους.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου αναζητάμε τους πιο εμπορικούς συγγραφείς ως προς την συχνότητα αλλά και την απήχηση των κινηματογραφικών μεταφορών των βιβλίων τους.

Ενώ την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου κλείνουμε την εβδομάδα με «Το… λαμπρό νέο σινεμά του 21ΟΥ αιώνα», με ειδική αναφορά στην τεχνολογία που τίθεται στην υπηρεσία της κινηματογραφικής μεταφοράς βιβλίων, τα οποία νωρίτερα δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν ποτέ την έβδομη τέχνη. Λαμπρά παραδείγματα ο «Άρχοντας των δαχτυλιδιών», το «Matrix» αλλά και πολλοί άλλοι.

Την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, απογευματινή ανάγνωση και ακρόαση με τον Σιδερή Πρίντεζη στο «Κλειδί του Sol», 19:00-20:00, με βιβλία για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Τον κοινό τόπο της μουσικής και των βιβλίων, μέσω ραδιοφώνου, παρουσιάζει ο Γιώργος Τσάμπρας στην εκπομπή «Πρέπει να ξέρεις μηχανή να κόψεις μαύρα μάτια», 21:00-22:00, με βιογραφίες από το ελληνικό ρεπερτόριο.

Η Λίτσα Τότσκα στην εκπομπή «Έχει η ζωή γυρίσματα», Σάββατο και Κυριακή, 08:00-10:00, γυρίζει τις σελίδες των βιβλίων αγαπημένων συγγραφέων. Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στις 9 το πρωί, ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας, μιλά για το συγγραφικό του τάνυσμα ανάμεσα στον κόσμο των ενηλίκων και των παιδιών ενώ την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις 9 το πρωί, ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος, αποκαλύπτει μικρά μυστικά και ψηφιδωτά του ιστορικού μυθιστορήματος.

Και μια μικρή έκπληξη για τις ακροάτριες και τους ακροατές του Δεύτερου.
Η συνέντευξη με τον Τίτο Πατρίκιο. Συντονιστείτε!

Μέρες βιβλίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Ακούμε, διαβάζουμε και μοιραζόμαστε, γνωρίζουμε και δωρίζουμε.

#defteroprogramma #neoprogramma #ΜέρεςΒιβλίου #meresvivliou

Live Streaming: webradio.ert.gr/deftero

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Δεύτερου:

 

www.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS