Νεφερτίτη η μοναχική βασίλισσα (Τα λάφυρα)

Ιστορίες από τον Κόσμο της Λεηλατημένης Αρχαίας Τέχνης.

Η Νεφερτίτη κοιτάζει την κατάσταση των πολιτιστικών θησαυρών που έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα τους. Φωνές που ζητούν επαναπατρισμό και δυναμώνουν συνεχώς. Οι αντιδράσεις των αποικιακών δυνάμεων που ενισχύονται από αυτούς τους ακρογωνιαίους πολιτιστικούς λίθους αυξάνονται ανάλογα.

Στη σειρά τριών επεισοδίων, διευθυντές μουσείων επιχειρηματολογούν γιατί τα ιδρύματά τους είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες και θεματοφύλακες ορισμένων αντικειμένων. Άνθρωποι που υποστηρίζουν τον επαναπατρισμό εξηγούν την αναγκαιότητα να φυλάσσεται η πολιτιστική τους κληρονομιά σε έναν χώρο προσβάσιμο στην πατρίδα τους.
Αυτό είναι μόνον ένα τμήμα της μεγάλης εικόνας.

Ανάμεσα σε άλλες ιστορίες, η Νεφερτίτη παρακολουθεί την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και πώς αυτή επηρεάζει την πολιτιστική κληρονομιά συγκεκριμένων περιοχών. Η εισβολή στο Ιράκ και τα επαναστατικά κινήματα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη προκαλούν χάος στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλοι μας έχουμε δει λεηλατημένα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Βλέπουμε πώς από την άνοδο του Χαλιφάτου, το Ισλαμικό Κράτος πουλάει σε «αδελφούς» επιχειρηματίες και επαγγελματίες παράνομους διακινητές έργων τέχνης. Η λεηλασία γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα.

Σκηνοθεσία: Θόρκελ Χάρνταρσον και Ερν Μαρίνο Άρναρσον
Παραγωγή: Markell Productions και της Heretic
Συμπαραγωγοί: Icelandic Film Centre, RUV, COSMOTE TV, ΕΡΤ.
Ισλανδία, 2018

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS