Ξηρασία στην Ευρώπη

Τρίτη 28/03, στις 22:15 | ΕΡΤ3

Ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής Γερμανίας, 2021.

Το 2020 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Ο τέταρτος διαδοχικός καύσωνας προκάλεσε ξήρανση του εδάφους σε βάθος πολλών μέτρων σε πολλές περιοχές. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που κατά τα άλλα γνωρίζουμε μόνο στις ερήμους. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι η Ευρώπη βιώνει ξηρασία. Και ότι θα έχει δραστικές συνέπειες για τη γεωργία, τα δάση, το κλίμα και τη ζωή μας γενικότερα.

Αυτή η ταινία δείχνει τρόπους αντιμετώπισης της ξηρασίας σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Ποια επιστημονικά, γεωργικά και δασικά μέτρα είναι δυνατά; Ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ευρωπαϊκή δασική και γεωργική πολιτική στις Βρυξέλλες. Επιδεινώνει το πρόβλημα το αγροτικό λόμπι με τις επιδοτήσεις της ΕΕ για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας; Θα μπορούσε έστω να είναι μια από τις αιτίες; Αντί για επιδοτήσεις γης από την ΕΕ, επιστήμονες και ΜΚΟ ζητούν μια γεωργική πολιτική που θα εστιάζει στη βιωσιμότητα. Ακόμη και στις Βρυξέλλες, γίνεται μια επανεξέταση, έστω και αργά. Εισάγουμε έργα σε επίπεδο ΕΕ που στοχεύουν στον μετριασμό της ξηρασίας: πράσινη γενετική μηχανική, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και εξετάζουμε τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης αγρών και δασών.

Η ταινία παρουσιάζει επιστημονικά, γεωργικά και δασοκομικά έργα καθώς και ανεξάρτητες πρωτοβουλίες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ξηρασίας.

Σκηνοθεσία: Jens Niehuss

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS