Ο Δήμος Δίου Ολύμπου, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Αθηναίων, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας, το Σωματείο ΑμεΑ Νομού Χανίων, η Λέσχη για τη Διάδοση της Νοηματικής Γλώσσας και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, συνδιοργανώνουν το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ «Κωφοί και Ακούοντες εν δράσει» που θα διεξαχθεί στις 11-18 Σεπτέμβρη 2016 σε Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λιτόχωρο (Δήμος Δίου Ολύμπου). Οι Αθλητικές Δράσεις του Φεστιβάλ εντάσσονται στην Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού BeActive που συντονίζει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

5Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται το 4ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο: «Ο Ρόλος της Δια Βίου Μάθησης και της Διάδοσης της Νοηματικής Γλώσσας στην Ποιότητα Ζωής Κωφού και Βαρήκοου Πληθυσμού» που αναδεικνύει τη σημασία της διάδοσης της νοηματικής γλώσσας στην ποιότητα ζωής κωφού και βαρήκοου πληθυσμού, προωθώντας εμμέσως την αξία της ως ένα θεραπευτικό και παιδαγωγικό εργαλείο έως και ένα επαγγελματικό προσόν για τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους καλλιτέχνες και όχι μόνο. Το Κοινωνικό και παράλληλα Διεπιστημονικό Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

2

Η φιλοσοφία του φεστιβάλ έγκειται στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ κωφών και ακουόντων με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Συναντήσεις στην ύπαιθρο, με πολλή κίνηση, διασκέδαση και 3ψυχαγωγία. Κάθε πολίτης έχει την ευκαιρία να μάθει κάτι καινούργιο, μέσα από μία γκάμα δραστηριοτήτων που προάγουν την ποιότητα ζωής  και συμβάλλουν στην πρόληψη της υγείας. Ξεναγήσεις σε υπαίθρια μνημεία και μουσεία, σε βυζαντινές εκκλησίες και κάστρα, καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις και σεμινάρια που προάγουν τη σημασία της διαφορετικότητας και προμηνύουν σύγχρονους τρόπους πολιτισμικής ανάδυσης και αναγέννησης με σεβασμό στην ελληνική παράδοση και την περιβαλλοντική μας κληρονομιά.

Δίνεται μία ευκαιρία στον καθένα να δοκιμάσει τις δυνατότητές του, να παίξει, να προκαλέσει τις δυνατότητες του, με συναισθηματική ασφάλεια, πλησιάζοντας το νήμα που χωρίζει το διαφορετικό από το ίδιο, το όμοιο από το παρόμοιο, το ξένο κι εχθρικό από το συμπαθές.1

Η διάδοση και ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων που εξυπηρετούν στο ευ συμπορεύεσθαι δεν αφορούν όμως μόνο σε όσους ταξιδεύουν σε πλατφόρμες διαφορετικότητας μεταξύ κωφών και ακούοντων, αλλά κάθε άτομο που προσπαθεί να κερδίσει τα δικά του δικαιώματα, κάθε φορά που απομακρύνεται από το τυπικό μέσο όρο.

Η όλη διοργάνωση του Φεστιβάλ βασίζεται αποκλειστικά στο θεσμό της χορηγίας και της εθελοντικής προσφοράς. Για την επιτυχία του φεστιβάλ συνεργάζονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 100 φορείς. Το φεστιβάλ αυτό είναι ένα φεστιβάλ προαγωγής της κοινωνικής εμπιστοσύνης και ανήκει σε όλους μας.

Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ και για την πρόσκληση προς την Κοινότητα των Κωφών στις Δράσεις του Φεστιβάλ (στη Νοηματική Γλώσσα) πατήστε εδώ.

poster

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Μοιράσου το άρθρο: