Η φετινή Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Κ.Ο.Θ. για τη Χ.Α.Ν.Θ. συνδυάζει την κατανυκτική μεγαλοπρέπεια του μπαρόκ, με γλυκές και νοσταλγικές Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα από όλο τον κόσμο.

Το δημοφιλέστατο »Gloria RV589» του Βιβάλντι είναι μία από τις ελάχιστες εκκλησιαστικές συνθέσεις του που έχουν σωθεί. Χωρίζεται σε δώδεκα μέρη με ξεχωριστό δοξαστικό θέμα. Ο Μπαχ έγραψε περίπου 300 εκκλησιαστικές καντάτες, εκ των οποίων σώθηκαν οι 200. Πιθανότατα η πλέον γνωστή από όλες να είναι η περίφημη εκκλησιαστική »Καντάτα BWV147», το φινάλε της οποίας είναι το χορωδιακό »Jesus bleibet meine Freude». Το »Greensleeves» είναι ένα παραδοσιακό αγγλικό τραγούδι του 16ου αιώνα, που έχει αγαπηθεί και τραγουδιέται σε κάθε γωνιά του πλανήτη με διαφορετικούς στίχους. Η »Fantasia Greensleeves» του Βων Ουίλλιαμς βασίστηκε πάνω σε αυτή την υπέροχη μελωδία. Ο Νέστωρ Ταίηλορ έχει διασκευάσει για ορχήστρα πολλές αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Τρεις εξ αυτών θα ακούσουμε στη σημερινή συναυλία. Τα ‘Noel Nouvelet’ είναι γαλλικά παραδοσιακά κάλαντα του 15ου αιώνα που συμβολίζουν το πέρασμα από το Σκότος στο Φως. Μέχρι και σήμερα είναι η πλέον αγαπημένη Χριστουγεννιάτικη μελωδία των Γάλλων. Αγγλικά κάλαντα με ρίζες στον 16ο αιώνα είναι τα »Coventry Carol», που βασίστηκαν θεματικά στη σφαγή των νηπίων. Το »Joy to the world» είναι ένα Χριστουγεννιάτικο τραγούδι βασισμένο στον 98ο Ψαλμό του Δαυίδ, με επιρροές από τον Μεσσία του Χέντελ. Είναι ο πιο διαδεδομένος Χριστουγεννιάτικος ύμνος στη Βόρεια Αμερική.

Η συναυλία θα αρχίσει την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 20:30, στο Αθλητικό Κέντρο Χ.Α.Ν.Θ. »Μίμης Τσικίνας».

Συντελεστές :

Διεύθυνση ορχήστρας: Μύρων Μιχαηλίδης

Σοπράνο: Θεοδώρα Μπάκα

Μέτζο σοπράνο: Ελένη Βουδουράκη

Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Κυρίλλου & Μεθοδίου (διδασκαλία: Μαρία Μελιγκοπούλου).

Τιμές εισιτηρίων:

Α΄ Διάζωμα: 20 €

Β΄ Διάζωμα (κερκίδα): 10 €

Παιδικό: 5 €

Προπώληση εισιτηρίων:

  • Εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους,  τηλέφωνο 2310 236990
  • Χ.Α.Ν.Θεσσαλονίκης, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.,                   τηλέφωνο 2310 241007, 2316001000
  • Χ.Α.Ν. Καλαμαριάς, Μουρουζηδών 12,                      τηλέφωνο 2310 454700
  • Χ.Α.Ν. Ασβεστοχωρίου, Ανδ. Παπανδρέου 2,                     τηλέφωνο 2310 357171

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς και το έργο της Χ.Α.Ν.Θ.

Ακούτε κάθε Τρίτη από τις 18:00 έως τις 18:30 την εκπομπή     »Η Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία» με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Τρίτο Πρόγραμμα.

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: