Τον Νοέμβριο, το CineDoc ανανεώνει τις προβολές του στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ No Heroes του Γιώργου Βιτσαρόπουλου καταγράφει την προετοιμασία και τον αγώνα δέκα αθλητών και αθλητριών που ανήκουν στην ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο του Αθλητικού Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων (ΑΣΚΑ) Μαρούσι. Τα οκτώ από τα δέκα μέλη έχουν κάποια κινητική αναπηρία (τετραπληγία, παραπληγία, ακρωτηριασμό κ.ά.).

Για την αγωνιστική περίοδο 2018-19, η ομάδα επιτρέπει σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο να ακολουθεί τις σκληρές προπονήσεις και τους αγώνες της. Παράλληλα, τα μέλη της μιλούν στην κάμερα με ειλικρίνεια και θάρρος για το μπάσκετ ΑμεΑ, τις αντίξοες συνθήκες διεξαγωγής του στην Ελλάδα, όπως και για το πώς μπορεί να συμβάλει στη ζωή των νέων με αναπηρία. Όπως σημειώνει ο Γιώργος Τσαουσίδης, μέλος του ΑΣΚΑ Μαρούσι, «κανείς δεν ξέρει ότι υπάρχουν αυτά τα αθλήματα ή ότι υπάρχει αθλητισμός μετά από μία αναπηρία».

Από την αρχή των γυρισμάτων, οι αθλητές της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο και ο προπονητής τους, Βάιος Γιώρας, έθεσαν έναν και μοναδικό όρο: «Μπορείτε να τραβάτε ό,τι θέλετε και να μας ακολουθείτε μέχρι και στις τουαλέτες, αρκεί να μην μας παρουσιάσετε ως ήρωες της ζωής». Έτσι, τα μέλη του ΑΣΚΑ Μαρούσι διαμόρφωσαν τον τίτλο No Heroes και έδωσαν την βασική κατεύθυνση της ταινίας.

Ποια η σχέση του αθλητισμού με την αναπηρία και πώς διαμορφώνεται μέσα από διαρκείς προκλήσεις; Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία που μιλάει για αντιήρωες, που αγωνίζονται με τους δικούς τους όρους.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί παρουσία του σκηνοθέτη και μελών της ομάδας, σε συνεργασία την ΟΣΕΚΑ.  Η προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών θα γίνει στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους.

 

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

– Τετάρτη 4/11, 20.00 Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31, Αθήνα Το Auditorium Theo Angelopoulos προσφέρει πρόσβαση χωρίς σκαλοπάτια από το πεζοδρόμιο μέχρι την αίθουσα.

– Σάββατο & Κυριακή 14&15/11, 16.00 Κινηματογράφος Δαναός, Λεωφ. Κηφισίας 109, Αθήνα

-Τετάρτη 18/11, 21.00 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Οι ταινίες του CineDoc είναι διαθέσιμες online: https://vimeo.com/channels/cinedoc  & στη νέα πλατφόρμα με  ελληνικά ντοκιμαντέρ Greece in a box 

 

Η δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Σε συνδιοργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | Anemon Productions | Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ | Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Δήμος Βόλου | CineCinema Αμαλιάδας | Κινηματογράφος Ααβόρα

 Συνεργάτες:  Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Inside Story

 

Σχετικά με την προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και τα μέτρα προστασίας το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για την είσοδο και την παρακολούθηση των εκδηλώσεων στους χώρους του Ινστιτούτου.
  • Στα κομβικά σημεία του Ινστιτούτου υπάρχουν αντισηπτικά χεριών που μπορούν να χρησιμοποιούν οι επισκέπτες, για τη διασφάλιση της υγιεινής όλων.
  • Για την αποφυγή του συνωστισμού, τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας στο Auditorium Theo Angelopoulos κι ως εκ τούτου οι διαθέσιμες θέσεις είναι περιορισμένες. Οι περισσότερες δωρεάν εκδηλώσεις απαιτούν προκράτηση.
  • Το προσωπικό μας βρίσκεται στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, ώστε να αποθαρρύνεται τυχόν συνωστισμός.

Μοιράσου το άρθρο: