Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά επιμένοντας σε μια κοινωνική πολιτική, για ένα θέατρο ανοιχτό στην κοινωνία αλλά και στη θεατρική παιδεία, ανοίγει για τρίτη συνεχή χρονιά τις πόρτες του στο μεγάλο κοινό, με το φεστιβάλ «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο».

Το φεστιβάλ «Η δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο» χτίζει μια γέφυρα ανάμεσα στη σκηνή και την πλατεία, μέσα από ανοιχτές πρόβες, στη διάρκεια των οποίων το κοινό έχει τη δυνατότητα να διεισδύσει στα άδυτα του θεάτρου, να γνωρίσει πως χτίζεται μια παράσταση και ποιο ρόλο παίζουν οι συντελεστές της:σκηνοθέτης, ηθοποιοί, σκηνογράφος, φωτιστής και άλλοι.

Παράλληλα μέσα από τις ανοιχτές πρόβες και το διάλογο με τους συντελεστές των παραστάσεων ενθαρρύνεται η δημιουργική εμπλοκή των θεατών. Το κοινό καλείται να παρακολουθήσει δωρεάν ανοιχτές πρόβες, να εκθέσει τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες του, να συνομιλήσει με τους σκηνοθέτες.

Ένα ζωντανό, δημιουργικό, και ξεχωριστό «Μάθημα Θεάτρου».

Ανοιχτές πρόβες-παραστάσεις-θεατρικά αναλόγια

Στη Κεντρική σκηνή του Δημοτικού θεάτρου, οι θεατές θα παρακολουθήσουν ανοιχτές πρόβες των τριών κεντρικών παραστάσεων. Από την πρώτη ανάγνωση του κειμένου μέχρι την παράσταση, σκηνοθέτες και ηθοποιοί μέσα από το διάλογο με το κοινό που παρακολουθεί δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσει κανείς πως χτίζεται σταδιακά μια θεατρική παράσταση.

Το  πρόγραμμα Η Δυναμική του Ελληνικού Λόγου στο Θέατρο συμπεριλαμβάνει και τα θεατρικά αναλόγια. Δραματικές σχολές και σκηνοθέτες παρουσιάζουν σημαντικά  Νεοελληνικά έργα υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου.

Οι τελικές παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο τον Μάϊο

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής;

Κεντρικές Παραστάσεις

Η Φαύστα (1964) – Μποστ, Σκηνοθεσία Αλέξανδρος Κοέν

Η Φαύστα είναι ένα ιδιόμορφο έργο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, ιδιαίτερα αγαπητό στο πλατύ κοινό. Ο συγγραφέας πήρε την ιδέα του έργου του από ένα σκίτσο του, στο οποίο ένας καρχαρίας έφαγε κάποιο παιδί που κολυμπούσε. Αυτό το μικρό κορίτσι ξαναβρίσκεται με τους γονείς του έπειτα από είκοσι χρόνια, βγαίνοντας από την κοιλιά του κήτους, το οποίο ψαρεύει ο μανιώδης ψαράς πατέρας

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν /Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου/Μουσική: Νίκος Βασιλείου /Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Ηθοποιοί:Τρύφωνας Ζαχάρης, Μιχαηλία Μουσάκου,Δανάη Μπερή, Λευτέρης Παπακώστας
Κατερίνα Παρισσινού, Γιώργος Πασσάκος

Πρόγραμμα ανοιχτών προβών: 16 και 17/ 3 10:00-12:00 & 12:00-14:00 –  27 και 29/3 10:00-12:00 & 12:00-14:00 , 1 ,2, 7 και 8 Απριλίου, στις 10:00-12:00 & 12:00-14:00

Πρόγραμμα παραστάσεων: 18 και  19/5 στις 19:30 & 21:30 και 20, 21 και 22/5 στις 10:00 & 12:00

Ποιος ανακάλυψε την Αμερική (1996) – Χρύσα Σπηλιώτη, Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Κυριακού

Ένα παιχνίδι με το χρόνο. Η αναζήτηση και η προσπάθεια για κατάκτηση της εσωτερικής ηπείρου δυο κοριτσιών που μεγαλώνουν μαζί. Η Λίζα και η Καίτη. Σταθμοί της ζωής ή απλά στιγμιότυπα τόσο άναρχα όσο μόνο η μνήμη ξέρει να επαναφέρει. Από τα οχτώ ώς τα ογδόντα οχτώ τους χρόνια. Δράματα, έρωτες, προσδοκίες, ματαιώσεις, προδοσίες, εμμονές για επιτυχία κι ανελέητο χιούμορ για το φευγαλέο παιχνίδι της ζωής από το ξεκίνημα ώς το θάνατο.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία:Κωνσταντίνος Κυριακού, 

Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου, 

Μουσική: Νίκος Βασιλείου, Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Ηθοποιοί :Μιχαηλία ΜουσάκουΧριστίνα Μωρόγιαννη

Πρόγραμμα ανοιχτών προβών

Μάρτιος 2020:  15,18,19, 23 και 24  Μαρτίου, στις 10:00-12:00 & 12:00-14:00

Απρίλιος 2020: 3, 9 Απριλίου στις 10:00-12:00 & 12:00-14:00 και 10 Απριλίου, στις 10:00-12:00

Πρόγραμμα παραστάσεων: 11, 12 Απριλίου  στις 19:30 & 21:30

13/14/5 και 15/5 Απριλίου στις 10:00 & 12:00

Η Πόλη (1965) Λούλα Αναγνωστάκη, Σκηνοθεσία Κοραής Δαμάτης

Ο Κίμων και η Ελισσάβετ μετακινούνται συνεχώς από πόλη σε πόλη σε μια προσπάθεια να ξορκίσουν το ζοφερό παρελθόν τους και αναζητώντας  τρόπους να συνυπάρξουν στο παρόν τους. Το ζευγάρι, σε κάθε πόλη, αναζητά ένα θύμα, κάποιον που θα λειτουργήσει βοηθητικά στη διαδικασία αυτή. Μόλις το εντοπίσουν ένα  εξοντωτικό ψυχολογικό παιχνίδι που θα οδηγήσει στην απόγνωση.
Στην πόλη που φτάνουν το θύμα τους είναι ένας ιδιόμορφος φωτογράφος, που φωτογραφίζει ανθρώπους που προσποιούνται τους πεθαμένους. Ο φωτογράφος που ξορκίζει τον θάνατο με την αναπαράστασή του θα πέσει θύμα της ίδιας του της μηχανής.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης, Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου, Μουσική: Νίκος Βασιλείου, Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Ηθοποιοί:Μαρία Καβουκίδου, Στέλιος Καλαϊτζής, Περικλής Μοσχολιδάκης

Πρόγραμμα ανοιχτών προβών

Μάρτιος13,20, 22, 26, 30 και 31 Μαρτίου στις 10:00-12:00 & 12:00-14:00.

Απρίλιος : 6 Απριλίου στις  10:00-12:00 & 12:00-14:00 και  12 Απριλίου στις  12:00-14:00

Πρόγραμμα παραστάσεων

Μάιος:  25 & 26 Μαΐου στις 19:30 & 21:30 και από 27  έως 29 Μαΐου στις 10:00 & 12:00

Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

Στις 19:00 – Amfivallo (2018) της Αγγελικής Παρδαλίδου

Παρακολουθούμε την ιστορία δυο νέων, που έχουν υπάρξει ζευγάρι για τέσσερα χρόνια και παραμένουν καλοί φίλοι. Ο ένας μένει μακριά από τον άλλον· ο Αργύρης στο Παρίσι και η Χρυσή στην Κύπρο. Η Χρυσή ειδικά, η οποία νιώθει έξω από τα νερά της στο νέο της χώρο, ζητάει τη συμπαράσταση, την παρέα και τη συνεργασία από τον πρώην αγαπημένο της και νυν φίλο της, προτείνοντάς του να τη βοηθήσει στην κατασκευή μίας individual θεατρικής παράστασης, για μια θεατρική πλατφόρμα που προσκαλεί νέους ηθοποιούς. Ο Αργύρης και η Χρυσή κατασκευάζουν μια παράσταση κάνοντας έρευνα εξ αποστάσεως, ψάχνοντας συνεχώς μέσω διαδικτύου και κάνοντας ταυτόχρονα, παρέα ο ένας στον άλλον.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Αγγελική Παρδαλίδου
Διανομή: Αγγελική Παρδαλίδου, Μιχάλης Συριόπουλος

 Στις 21:00 – Οι Ζητιάνοι (2017) του Δημήτρου Ζουγκού

Οι Ζητιάνοι που απέσπασαν το δεύτερο κρατικό βραβείο θεατρικού έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού στην κατηγορία των νέων θεατρικών συγγραφέων το 2008 είναι δομικά βασισμένοι στο πρότυπο της Μέσης Κωμωδίας. Το έργο, το οποίο διαδραματίζεται στην αρχαία Αμφίπολη, είναι ένας ύμνος στη φιλία και αισιοδοξεί να ψυχαγωγήσει τους θεατές προβάλλοντας τις θεϊκές ιδιότητές της. Κεντρικοί ήρωες του δυο ζητιάνοι, ο Δημήτριος και ο Κύων, οι οποίοι δίχως να το γνωρίζουν θα εμπλακούν ενεργά στα πράγματα της πόλης και, πότε με την κουτοπονηριά τους και πότε με τη δύναμη που αντλούν από τη διαπροσωπική τους σχέση, θα γίνουν ο μεταβλητός παράγοντας της εξίσωσης που ουδείς έχει προοικονομήσει.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Θάνος Περιστέρης
Συμμετέχουν: Οι Σπουδαστές του Πρώτου Έτους της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα»:Αναστασοπούλου Βασιλική, Βασιλακοπούλου Έφη, Βλασσοπούλου Γεωργία, Γκουλίτου Ηρώ, Ζαχόπουλος Σταύρος, Θεοδώρου Φαίδρα, Κάσσα Χριστίνα, Κουϊμτσίδη Μαρία, Μούστας Αλέξανδρος, Πιέτρι Οριέλα, Σεϊτανίδης Χάρης, Τσάρκου Μιγένα, Φέκα Βασιλική.

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020

Στις 19:00 – Κομμάτια και Θρύψαλα (1976) του Γιώργου Σκούρτη
Το σπονδυλωτό έργο Κομμάτια και Θρύψαλα πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης, κάνοντας πρεμιέρα στις 16 Δεκεμβρίου 1976, σε σκηνοθεσία και σκηνικά του Κάρολου Κουν. Πρόκειται για μια επώδυνη και σκληρή ανατομία της νεοελληνικής κοινωνίας, όπως διαμορφώθηκε μετά την επταετή δικτατορία των Συνταγματαρχών, την περίοδο 1967-1974. Ένα σπονδυλωτό έργο πολυδιάστατο, που αγγίζει συχνά την κωμωδία και το δράμα με μια ασυνήθιστη σκληρότητα, μέσα σ’ ένα κλίμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ζοφερό.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
Συμμετέχουν: Οι τριτοετείς Σπουδαστές της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «Πράξη Επτά»: Αβραμίδου Κλειώ, Βοσταντζόγλου Θαλασσινή, Γιάννου Χριστιαλέννα, Δάγκαρη Γεωργία, Ζαβερδινού Λένα, Ηλιοπούλου Νικίτα, Καποδίστρια Γιοβάννα, Καραμπίνα Μαίρη, Καφφετζή Νάντια, Κοκκίνου Γεωργία, Κόλλια Παρασκευή, Λάμπρου Γιάννης, Λελόβα Μυρτώ, Μάζαρη Ελευθερία, Μαρούση Αρχοντούλα, Μελιγκάρη Ελένη, Μοιραλιώτη Ιωάννα, Μόσχος Πολύκαρπος, Μπαρτσώτα Ξανθή, Μπουτσίνη Μαργαρίτα, Μυλωνόπουλος Νίκος, Μυστακέλης Κυριάκος, Παπαδημητρίου Απόστολος, Πασχάλης Αλέξανδρος, Σαμαλέκος Κωνσταντίνος, Σαμαρά Δήμητρα, Σταυροπούλου Μυρτώ, Τζιώνας Ιωάννης, Τούτσης Θεόδωρος, Τριανταφύλλου Νίκος, Τσουράκη Ιωάννα, Φασόης Γιάννης, Χαλαύτρη Βίκυ, Ψώνης Χρήστος.

 Στις 21:00 – Γκιακ (2014) του Δημοσθένη Παπαμάρκου

Οι ήρωες αυτών των διηγημάτων, στρατιώτες που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία, έρχονται αντιμέτωποι με τους ρόλους που τους επιβάλλουν οι παραδοσιακοί κανόνες και το βίωμα του πολέμου. Συγκρούονται, υποτάσσονται, ζουν εν κρυπτώ ή φεύγουν. Το “γκιακ” είναι το αίμα, ο συγγενικός δεσμός και ο νόμος του αίματος που σκιάζει τις ζωές τους. Με έναν τραχύ προφορικό λόγο, οι ιστορίες τους αφηγούνται την απώλεια προσανατολισμού, την αδυναμία τους να συμβιβάσουν τους κώδικες της παράδοσης με τα συναισθήματα και τη συνείδησή τους.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Περικλής Μοσχολιδάκης 
Διανομή: Κοραής Δαμάτης, Περικλής Μοσχολιδάκης
Χορός: Γυναίκες & Άνδρες που παίζουν μουσική, χορεύουν και τραγουδούν Αρβανίτικα τραγούδια, σχολιάζουν στην Αρβανίτικη λαλιά.

Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Στις 19:00 – Φοιτηταί (1919) του Γρηγόριου Ξενόπουλου
Η τραγωδία και η κωμωδία αναμειγνύονται και συγχωνεύονται στην υπόθεση των Φοιτητών. Ο τόπος, η εποχή, τα πρόσωπα, η ηλικία τους, η θέση τους, η ψυχοσύστασή τους, οι μεταξύ τους σχέσεις, η ιστορία τους, στην πιο δυναμική πλοκή. Όλοι οι φοιτητές του κόσμου, ορμητικοί, ασυλλόγιστοι, ενθουσιώδεις, αψηφούν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για την ιδέα τους. Με την ίδια ευκολία, ερωτεύονται δυνατά, ιδανικά, ρομαντικά – και πώς αλλιώς άλλωστε θα μπορούσε να ερωτευτεί ένας φοιτητής; Ένα τέτοιο, δυνατό αίσθημα, είναι η μεγάλη αγάπη του Τάσου και της Φανής, των δύο κεντρικών ηρώων του έργου.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Στέλιος Καλαϊτζής
Διανομή: Θεόφιλος Mανόλογλου, Αναστάσης Χριστοφιλόπουλος, Αντώνης Καραθανασόπουλος, Απόστολος Μαλεμπιτζής, Δανάη Πετροπούλου, Ευγενία Λάβδα, Νίκη Μαστροκάλου, Εύη Τσάφου.

 Στις 21:00 – Μαουτχάουζεν (1943-1945) του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Ιάκωβος Καμπανέλλης φυλακίστηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία· ένα στρατόπεδο-κολαστήριο ολόκληρων κοινωνικών ομάδων που εναντιώνονταν στο ναζισμό. Αμέσως μετά την απελευθέρωσή του, ο Καμπανέλλης επιδόθηκε σε μία καταγραφή των εφιαλτικών προσωπικών του εμπειριών. Το έργο αυτό συνίσταται ως ένα από τα ηχηρότερα αντιπολεμικά έργα της Ελληνικής, αλλά και της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

Συντελεστές
Δραματοποίηση: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Δημήτρης Παπαγιάννης
Σκηνοθεσία-Μουσική διδασκαλία: Γιάννης Παπαγιάννης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη
Ακούγεται μουσική και τραγούδια των: Μίκη Θεοδωράκη, Leonard Cohen, Σταύρου Γασπαράτου.
Συμμετέχουν: Οι Σπουδαστές του Πρώτου Έτους της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας «Ιάκωβος Καμπανέλλης»: Αλέξια Αγαπάκη, Σταύρος Ανδριόπουλος, Αρετή Δεληγιάννη, Στέλιος Ευγενιάδης, Αριστείδης Καλαβρός, Ράνια Καλαμάρη, Λεμονιά-Ξένια Κατίνου, Δωροθέα Κουμαντζιά, Άρτεμις Κρυονοπούλου, Γιώργος Λαμπίρης, Μαρία Μήττα, Αλέξανδρος Μιχάλης-Μπόκολας, Παρασκευή Νικολάου, Ζωή Νικολετάτου, Δανάη Παπακωνσταντίνου, Βιργινία Παππά, Ανδριανή Παϋσανίδη, Κατερίνα Περλιάνη, Ασημίνα Σελάμι, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Άλκηστις Τράκα, Αγγελής Φίλης, Στέλλα Φισκατώρη, Νίκη Φραγκέλλη.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Λεωφ.Ηρ.Πολυτεχνείου 32,Περαιάς

τηλ:210.4143310

Μοιράσου το άρθρο: