Το κλασικό έργο του Αριστοφάνη «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού και μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου. Πρόκειται για την τρίτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός συναντά για πρώτη φορά το μεγάλο κωμικό ποιητή σκηνοθετώντας το πιο αντιπολεμικό έργο του έχοντας πλάι του έξοχους ηθοποιούς: Γιάννης Βογιατζής, Gemma Carbone, Αθηνά Δημητρακοπούλου Λένα Δροσάκη, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Άννα Κλάδη, Λένα Κιτσοπούλου, Σοφία Κόκκαλη, Λενιώ Λιάτσου, Ειρήνη Μαρκή, Αθηνά Μαξίμου, Γιώργος Μπινιάρης, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου Θέμης Πάνου, Αγλαΐα Παππά, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Χάρης Τσιτσάκης Αιμίλιος Χειλάκης.

©Patroklos Skafidas-1295

Η Λυσιστράτη διδάχθηκε το 411 π.Χ., ενάμιση περίπου χρόνο μετά την καταστροφική ήττα που υπέστη η Αθήνα και η σύμμαχοί της κατά την εκστρατεία της Σικελίας. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ο Αριστοφάνης απευθύνει μια ύστατη -εν μέρει φαρσική, εν μέρει τραγική- έκκληση για ειρήνη, γράφοντας το πιο αντιπολεμικό του έργο και ταυτόχρονα παραδίδει στην παγκόσμια λογοτεχνία ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα γυναικείας επαναστατικότητας.

Η περίληψη του έργου
Ενώ ο Πελοποννησιακός Πόλεμος μαίνεται κρατώντας τους άντρες μακριά από τα σπίτια τους, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να κάνουν αποχή από τα «συζυγικά τους καθήκοντα», με στόχο την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πόλεων. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προχωρούν σε κατάληψη του ταμείου δημοσίων πόρων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι πολεμικές επιχειρήσεις. Η δράση των γυναικών έχει άμεσα αποτελέσματα και το στρατόπεδο των αντρών αντιδρά με όλους τους δυνατούς τρόπους. Μετά από υπαναχωρήσεις, διαπληκτισμούς και διαπραγματεύσεις, η ειρήνη επιτυγχάνεται και το γεγονός γιορτάζεται με ένα βακχικό γλέντι.

©Patroklos Skafidas-1222

Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά: Γιώργος Σαπουντζής
Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη
Φωτισμοί: Thomas Walgrave
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Καλλιτεχνική Συνεργάτης: Έφη Θεοδώρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Α’ βοηθός ενδυματολόγου: Μυρτώ Σαρμά
Β’ βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Αριανούτσου

Αναλυτικά η περιοδεία: 
• 12 Αυγούστου, Άνδρος – Ανοιχτό Θέατρο Χώρας
• 20 Αυγούστου, Καβάλα –  Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
• 23 Αυγούστου, Κατερίνη – Αρχαίο Θέατρο Δίον
• 28 Αυγούστου, Αρχαία Ολυμπία
• 30 και 31 Αυγούστου, Πάτρα – Ρωμαϊκό Ωδείο
• 4 Σεπτεμβρίου, Κηποθέατρο Παπάγου
• 9 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη – Θέατρο Δάσους
• 12 Σεπτεμβρίου, Ελευσίνα – Παλαιό Ελαιουργείο
• 16 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Βράχων
• 19 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη – Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής»
• 21 Σεπτεμβρίου, Νέα Σμύρνη – Θέατρο Άλσους
• 24 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Επιδαύρου πραγματοποιείται από το Ελληνικό Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου 39).

Πληροφορίες: Τμήμα Προβολής και Επικοινωνίας
τηλέφωνο: 210 5288164 και 210 5288111

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

Μοιράσου το άρθρο: