Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης συνεχίζονται με το κουαρτέτο contraVento crossOver, το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο να διερευνήσει το χώρο της κλασικής crossover jazz μουσικής δωματίου και να προκαλέσει τη δημιουργία νέων έργων από Έλληνες συνθέτες. Το σχήμα αποτελείται από καταξιωμένους και πολυβραβευμένους μουσικούς της Κρατικής  Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και διδάσκοντες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το έργο »Lamentatio Cello solo» του Ιταλού βιρτουόζου Τζιοβάνι Σόλιμα είναι ένα καθηλωτικό δεξιοτεχνικό κομμάτι που διευρύνει τις δυνατότητες του οργάνου δημιουργώντας πάνω σε ένα μινιμαλιστικό έθνικ καμβά. Ο πολυπράγμων Κλωντ Μπόλινγκ  με το »Jazz a la Francaise» φέρνει στο προσκήνιο το αγαπημένο του Πιάνο Τρίο με ένα είδος κλασικής jazz swing, ενώ με το »Suite for Flute and Jazz Piano Trio : Véloce» κατορθώνει μία θαυμαστή ισορροπία έντασης και χαλάρωσης μεταξύ τσέλου και πιάνο τρίο.

Ο συνθέτης από τη Ζάκυνθο και Δρ. Σύνθεσης στο Α.Π.Θ. Σπύρος Δεληγιαννόπουλος έχει λάβει το Α’ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης Γ.Παπαϊωάννου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση τρία νέα έργα του. Η εκδοχή για κουαρτέτο του έργου »Λυπήσου» βασίζεται στην μελοποίηση του 1999, του ποιήματος του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη. Το »Ιόνιο Νυχτερινό Νο 4» ανήκει στην ομώνυμη συλλογή έξι νυχτερινών για πιάνο του 2007, που είναι εμπνευσμένα από παραδοσιακά τραγούδια ή και λόγιες άριες της Επτανησιακής Σχολής. Η εκδοχή για τους contraVenti της »Αυλής των Θαυμάτων» προέρχεται από τη μουσική για το ομώνυμο γνωστό και αγαπημένο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη , που παρουσιάστηκε το 2014 στο Θέατρο Χατζηχρήστος, στην Αθήνα.

Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα δοθούν στο Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου.

Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στις 12:00

Αίθουσα Συναυλιών Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73

Πρόγραμμα:

»Just jazz it!»
Τζιοβάνι Σόλιμα: »Lamentatio» για σόλο βιολοντσέλο Κλωντ Μπόλινγκ: »Jazz a la francaise» για jazz πιάνο τρίο
Κλωντ Μπόλινγκ: »Veloce» για βιολοντσέλο και πιάνο
Σπύρος Δεληγιαννόπουλος: Λυπήσου. Ιόνιο Νυχτερινό Νο4. Η Αυλή των Θαυμάτων.

Χριστίνα Σιδηροπούλου: πιάνο

Ευγένιος Πολίτης: κοντραμπάσο

Δημήτρης Βίττης: κρουστά

Τιμές εισιτηρίων: 10€

Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ., Λ. Νίκης 73,

τηλέφωνο: 2310 236990 (Δευτέρα-Πέμπτη 9:00-17:00, Παρασκευή 9:00-14:00) και από το www.tsso.gr

contraVento (1)

Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: