Η ημερίδα κινηματογραφικών  προβολών και εκδόσεων  βραβευμένων ευρωπαϊκών ταινιών  με τίτλο «ΜΕ το βλέμμα της Κριτικής» πραγματοποιείται την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η εκπαιδευτική εταιρεία «Το Μέλλον» (www.tomellon.com), μια ιδιωτική πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασικό μέλημά της τη διάδοση κι εμβάθυνση της κινηματογραφικής παιδείας στο νεανικό (κι όχι μόνο) κοινό, εμπλουτίζει φέτος την ετήσια δραστηριότητά της με μια ξεχωριστή ημερίδα κινηματογραφικών προβολών και εκδόσεων, και σας καλεί να δείτε το σινεμά «Με το Βλέμμα της Κριτικής».Σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα προβάλλει τρεις φορές το χρόνο ευρωπαϊκές ταινίες που έχουν διακριθεί με το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και δεν έχουν βρει διανομή στη χώρα μας. Φιλοδοξία της εκπαιδευτικής εταιρείας «Το Μέλλον» είναι το κινηματογραφικό πρότζεκτ «Με το Βλέμμα της Κριτικής» να «ταξιδέψει» σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα, τόσο με τις ταινίες και τις εκδόσεις του, όσο και με τη διεξαγωγή σεμιναρίων και masterclass γνωστών κριτικών κινηματογράφου.

Η πρώτη διοργάνωση θα διεξαχθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός) στις 3 Μαΐου 2019 .

Ώρες προβολών & εκδόσεων: 19:00, 21:00

Στις 19:00 θα προβληθεί «Το σπίτι των άλλων» (House of others, 106’) της Russudan Glurjidze, μια συμπαραγωγή Γεωργίας, Ισπανίας, Ρωσίας και Κροατίας που αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Γεωργίας για τα Όσκαρ και διακρίθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι: Δύο οικογένειες διασώζονται από έναν βραχύβιο, αλλά καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Βρισκόμενοι στην πλευρά των νικητών, θα πάρουν εσπευσμένα τα εγκαταλελειμμένα σπίτια των ηττημένων, όμως φαίνονται ανίκανοι να οικοδομήσουν μια νέα ζωή, σε συνθήκες ειρήνης. Ο πόλεμος συνεχίζεται πλέον, στην καθημερινότητά τους.

Στις 21:00  θα προβληθούν οι «Μύγες του χειμώνα» (Winter flies, 85’) του Olmo Omerzu, μια συμπαραγωγή Τσεχίας, Σλοβενίας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Γαλλίας που αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Τσεχίας για τα Όσκαρ και διακρίθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Καρλόβι Βάρι: Δύο ανήσυχοι έφηβοι ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο από ευφάνταστες αναποδιές. Ένα κωμικό road-trip που εξυμνεί την αθωότητα, τον αυθορμητισμό της νιότης και την ανακάλυψη της ενηλικίωσης. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

Τις ταινίες θα προλογίσουν οι κριτικοί κινηματογράφου του περιοδικού filmy.gr, Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur και Πάρις Μνηματίδης. Μεταξύ των προβολών, θα παρουσιαστεί στο κοινό ο πρώτος τόμος της εκδοτικής σειράς «Με το Βλέμμα της Κριτικής», αφιερωμένος στον σπουδαίο Ιταλό σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι: αξιόλογοι κριτικοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου, όπως ο Χρήστος Μήτσης, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, ο Λουκάς Κατσίκας, ο Τάσος Ρέτζιος, ο Θόδωρος Σούμας, ο Τάσος Γουδέλης, ο Δημήτρης Χαρίτος κ.ά. γράφουν πρωτότυπα κείμενα για καθεμία από τις 15 συνολικά ταινίες του auteur του ιταλικού σινεμά. Μια κατατοπιστική εισαγωγή στο έργο και το βίο του σκηνοθέτη επιμελήθηκε ο Γιώργος Ρούσσος.

Σας περιμένουμε όλους στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ώστε να συζητήσουμε και να δούμε ταινίες…

«Με το Βλέμμα της Κριτικής»

Με την υποστήριξη: Τσεχικό Κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα

Πρεσβεία της Σλοβενίας

Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 ,ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

 

Μοιράσου το άρθρο: