Το ακορντεόν του Κωνσταντίνου Ράπτη συναντά ένα πνευστό με πολύ ιδιαίτερο ηχόχρωμα, το φλάουτο με ράμφος του Δημήτρη Κούντουρα. Στο επίκεντρο αυτού του ξεχωριστού ρεσιτάλ βρίσκονται οι Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ, του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στις 20:30.

Με κεντρικό άξονα το εμβληματικό έργο του Κάντορα της Λιψίας, ο φημισμένος Έλληνας σολίστ του ακορντεόν ανιχνεύει τις μουσικές συνάφειες ανάμεσα στις Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ και σε συνθέσεις-προάγγελους που γράφτηκαν τρεις αιώνες πριν από αυτές, αλλά και σε έργα που δημιουργήθηκαν τρεις αιώνες μετά, με τον απόηχο των » Παραλλαγών» να γίνεται πηγή έμπνευσης για συνθέτες του καιρού μας.

 

«Άρια και αντικατοπτρισμοί» στο παρελθόν και στο παρόν, με τις Παραλλαγές να καθρεφτίζονται πάνω στο σύγχρονο Erz του Φιλανδού Γιούκα Τιένσου αλλά και –εντελώς αναπάντεχα– πάνω στους πιο αυστηρούς και αναρχικούς κανόνες του Γκιγιομ ντε Μασό.

Με αφορμή τη συναυλία του στο Μέγαρο, ο Κωνσταντίνος Ράπτης παρουσιάζει δύο ιδιαίτερα masterclasses που πραγματοποιούνται στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου:

α) «Το ακορντεόν αύριο»

Συναντήσεις με μαθητές των τάξεων ακορντεόν των Μουσικών Σχολείων

Το Μέγαρο προσκαλεί τις τάξεις ακορντεόν των σχολείων αυτών σε «άνευ όρων» μουσική συνομιλία με τον διακεκριμένο σολίστ, αναζητώντας πιθανούς και απίθανους τρόπους έκφρασης με οδηγό το ακορντεόν. Το masterclass απευθύνεται αποκλειστικά σε Μουσικά Σχολεία (δηλώσεις συμμετοχής στο education@megaron.gr περιορισμένος αριθμός θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

β) «Το ακορντεόν σήμερα»

Εργαστήριο για συνθέτες, ώρα έναρξης 19:00

Μια ανοιχτή συνάντηση με συνθέτες ή και μουσικούς που θέλουν να γνωρίσουν το ακορντεόν στη σημερινή του μορφή. Μέσα από ζωντανά παραδείγματα, θα παρουσιαστούν νέες δυνατότητες και σύγχρονες τεχνικές και θα δοθεί πληροφοριακό υλικό στους συμμετέχοντες (είσοδος ελεύθερη, με κράτηση θέσης στο education@megaron.gr).

Ο Κωνσταντίνος Ράπτης…

… δίνει συχνά συναυλίες ως σολίστ στην Ευρώπη και την Ασία καθώς και με σύνολα μουσικής δωματίου. Έχει συμπράξει, μεταξύ άλλων, με την Ορχήστρα της Όπερας Unter den Linden του Βερολίνου, την Ορχήστρα της Ακαδημίας της Αγίας Καικιλίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης και το Ensemble Modern. Ίδρυσε το Duo Goliardi με τον Δημήτρη Κούντουρα (φλάουτο με ράμφος), ενώ συνεργάζεται με σχήματα μουσικής δωματίου και σύγχρονης μουσικής καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τη σύγχρονη δημιουργία μέχρι τη λαϊκή μουσική.

Από τη συνεργασία του με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο για το ακορντεόν. Έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς. Από το 2005 διδάσκει ακορντεόν στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Μελέτησε ακορντεόν στην Ελλάδα και στη Γερμανία, στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου στην τάξη της Elsbeth Moser, ως υπότροφος των Ιδρυμάτων «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και «Ιωάννη και Έφης Μιχελή.» Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Ι. Παπαδάτο, πιάνο με τη Ν. Μιχαηλίδου, μουσικολογία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια με τον Γ. Χατζηνίκο και τη S. Gubaidulina.

Το πρόγραμμα

Jukka Tiensuu 

Erz για σόλο ακορντεόν

Jοhann Walther 

Secundi Toni από τη συλλογή «26 Fugen auf die 8 Tonos»

Guillaume de Machaut 

Hoquetus David, Ma fin est mon commencement, Gais et jolis

Matteo da Perugia 

Andrey Soulet

J.S. Bach

Goldberg-Variationen, Άρια και 30 Παραλλαγές, BWV 988

Tιμές εισιτηρίων

7 ευρώ  (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 10 ευρώ ● 15 ευρώ (γενική είσοδος)

 Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες

210 72 82 333

http://www.megaron.gr  

Χορηγοί επικοινωνίας

EΡΤ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7 ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9 KOSMOS 93.6   ΑΘΗΝΑ 9.84 MONOPOLI.GR IN2LIFE.GR NEWSBEAST.GR ARTANDLIFE.GR MONONEWS.GR METEO.GR

Μοιράσου το άρθρο: