Από τη γέννηση ή ακόμη και από την προγεννητική περίοδο, τα παιδιά εκτίθενται σε ένα ευρύτατο ηχητικό τοπίο.  Αυτό  είναι απαραίτητο για τη γνωστική τους ανάπτυξη και για την προσαρμογή τους στον κόσμο, αλλά μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές για την υγεία τους, ειδικά όταν τα επίπεδα θορύβου είναι υπερβολικά υψηλά και όταν προκαλείται εξαιρετικά παρατεταμένη έκθεση. Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν μια επικίνδυνη θορυβώδη κατάσταση και να προστατευθούν από αυτήν.

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία χαρακτηρίζει το θόρυβο ως ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και απαιτεί συντονισμένη δράση σχετικά με την ποιότητα των κτιρίων που φιλοξενούν παιδιά και την προστασία των νέων κατά των κινδύνων που απορρέουν από την ακρόαση έντονης μουσικής.

ECHOCitizen campaign

Η δράση στοχεύει στην κινητοποίηση των ενδιαφερομένων φορέων, οργανώνοντας τοπικές συναντήσεις για το θόρυβο και την υγεία εντός του δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη των υπηρεσιών αρμόδιων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και των CSOs που εργάζονται στα θέματα αυτά. Θα δημιουργήσει επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια υπό μορφή «ηχητικών περιπάτων» στην πόλη, για τη δημιουργία ηχοτοπίων από τους ίδιους τους συμμετέχοντες μαθητές.

Η εθνική συνάντηση φορέων ECHOPOLIS 2017 επιχειρεί να ανοίξει τον δημόσιο διάλογο και να εκκινήσει τη δημιουργία κόμβων ενός δικτύου για την καταπολέμηση του θορύβου και τη βελτίωση του ηχητικού περιβάλλοντος στην Αθήνα. Φιλοξενείται από τα ΤΕΙ Αθήνας ( Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών και Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας) που αποτελούν βασικό stakeholder του έργου σύμφωνα και με τους αναπτυξιακούς στόχους του Προγράμματος.

Στόχοι αυτής της συνάντησης είναι:

♦ να προβεί σε ανάλυση των κινδύνων που συνδέονται με τον υπερβολικό θόρυβο για την ακοή, τη μάθηση, τον ύπνο, το άγχος, την κόπωση και τη δημιουργία κοινωνικού κόστους

♦ να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του ηχητικού περιβάλλοντος στα νοσοκομεία, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, χώρους μουσικής, κλπ.

♦ να   καταγράψει  τις προτεραιότητες προς υλοποίηση από τους διάφορους φορείς (εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας, γονείς, βιομηχανία, επιστήμονες ακουστικής…) για  την αποτελεσματική προστασία της υγείας των νέων.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Πληροφορίες:

ECHOPOLIS 2017 – Επιπτώσεις του περιβαλλοντικού θορύβου στην υγεία των παιδιών και των εφήβων και το κοινωνικό κόστος τους

22 Iουνίου 2017 και ώρες 8.30 πμ – 5.30 μμ

Συνεδριακό Κέντρο ΤΕΙ Αθήνας

Αγίου Σπυρίδωνος 28, Αιγάλεω

Χορηγός Επικοινωνίας ΕΡΤ Α.Ε.

Μοιράσου το άρθρο: